Територіальні органи Держпраці та Центру зайнятості Миколаївщини здійснюють спільні заходи, направлені на недопущення потрапляння осіб у ситуацію торгівлі людьми

21 травня 2021

У продовження реалізації заходів Плану спільних заходів з подолання незадекларованої праці в Миколаївській області в частині питання належного оформлення трудових відносин  на внутрішньому та міжнародному ринках праці на  базі відділу сприяння зайнятості у Корабельному районі  Миколаївського міського центру зайнятості у співучасті з Управлінням Держпраці у Миколаївській області відбувся семінар на тему: «Ризики нелегальної трудової міграції». Участь у заході взяло 10 безробітних осіб.

Мета семінару: досягти підвищення обізнаності дорослого населення про ризики потрапляння у ситуацію торгівлі людьми, інформувати про інструменти безпечної трудової міграції  та працевлаштування.

Під час заходу інспектор праці Управління Держпраці у Миколаївській області  Ірина Панкова зазначила, що у зв’язку зі складним економічним становищем в країні, багато українських громадян, що прагнуть отримати високооплачувану роботу, виїжджають закордон. При цьому навіть не підозрюють про те, що легально влаштуватися в більшості країн Європи вкрай непросто. Безпечно зробити це можна через державні центри зайнятості або звернувшись до консульської установи країни призначення. Проте, частіше за все, люди покладаються на послуги напівлегальних посередників, які беруть на себе оформлення документів. В результаті чого, відсутність належних знань про відповідальність за нелегальне перебування в країні або нелегальну працю робить трудових мігрантів уразливими для торговців людьми.

Учасникам також  повідомлено про проблему внутрішньої торгівлі людьми. За даними дослідження, проведеного на замовлення Міжнародної організації з міграції, Україна є  однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі. Саме тому на Миколаївщині активно проводяться спільні заходи Управління Держпраці у Миколаївській області та  Миколаївського обласного  центру   зайнятості,  направлені на підвищення рівня поінформованості громадян про небезпеку потрапляння у ситуацію торгівлі людьми.