Єланецькі гімназисти дізналися про можливість працювати менше часу ніж дорослі, при цьому отримувати однакову зарплату

21 травня 2021

Щороку заклади освіти готують випускників до дорослого життя. Проте попереду у молодих людей не лише іспити, а й  перший досвід як працівників. З огляду на це за ініціативи Управління Держпраці у Миколаївській області та за підтримки керівництва Єланецької гімназії для учнів 11 класу проведено відкритий урок щодо  прав неповнолітніх  у сфері законодавства про працю.

На початку заходу інспектор праці Інна Добровольська відзначила, що багато молодих людей до 18 років заробляють власні кошти, проте не кожен з них знає про свої трудові права.

Зокрема роботодавець має укласти з неповнолітньою особою трудовий договір у письмовій формі, при цьому умови про встановлення випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається, в ньому не  повинно бути.

Посадовець окреслила коло робіт, на які заборонено  залучати осіб віком до 18 років та зауважила на встановлення скороченої тривалості робочого часу для цієї категорії працівників. Зокрема  працівники віком від 16 до 18 років можуть залучатися до роботи не більше ніж   36 годин на тиждень,  особи віком від 15 до 16 років (учні віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) – 24 години на тиждень.

Особливу цікавість молоді викликала норма чинного законодавства про оплату праці. Гімназисти взяли на озброєння вимогу, що заробітна плата працівникам молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.