Інспектор праці допоміг 6 працівникам поновити мінімальні державні гарантії в оплаті праці

15 червня 2021

Інспектори праці Управління Держпраці у Миколаївській області під час позапланового заходу контролю в Миколаївському професійному машинобудівному ліцеї  виявили  порушення щодо дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці 6 працівників.

Як відомо, заробітна плата – це винагорода, обчислена у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу. Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчий за розмір мінімальної заробітної плати, зокрема із 1 січня 2021 р. у місячному розмірі не менш ніж 6000 грн, у погодинному розмірі – 36,11 грн.  У разі нарахування заробітної плати нижче встановленого розміру  мінімальної заробітної плати, роботодавець зобов’язаний здійснити доплату до її рівня.

Під час перевірки у закладі освіти інспектором  праці було виявлено  помилки у способі обчислення доплати до рівня мінімальної заробітної плати, що спричинило порушення.

За результатами заходу контролю керівнику внесено припис щодо усунення виявлених порушень, стосовно винної особи складено протокол про адміністративне правопорушення.

Станом на 15 червня 2021 ситуація виправлена. Суб’єкт господарювання повідомив Управління Держпраці про виконання вимог припису, 6 працівникам нараховані та  виплачені суми доплати, що забезпечують дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці в повному  обсязі.