В рамках кампанії «Виходь на світло!» ДПС та Держпраці обговорили питання протидії використанню незадекларованої праці

06 липня 2021

Начальник управління Держпраці у Миколаївській області Юрій Козловський та  начальник Головного управління Державної податкової служби в Миколаївській області Дмитро Прокоф’єв провели робочу зустріч з питань взаємодії щодо організації спільної роботи стосовно визначення переліку суб’єктів господарювання, які мають ризики використання незадекларованої праці.

Під час зустрічі відзначено, що незадекларована праця негативно впливає на роботодавців, працівників,  економіку держави.  Відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам чинного законодавства. Часто працівники отримують частину заробітної плати офіційно, а решту  – «у конверті». Таким чином роботодавці ухиляються від сплати податків. Водночас чимало працівників взагалі офіційно не оформлені на роботу. У такому випадку люди позбавлені трудових соціальних гарантій.

Сьогодні роботодавці мають пам’ятати, що використання незадекларованої праці є грубим порушенням трудового законодавства, за яке доведеться нести відповідальність. Також неоформлені трудові відносини позбавляють працівників державних гарантій. Нелегальна зайнятість породжує несумлінну конкуренцію та негативно впливає на наповнення бюджету.

«ГУ ДПС у Миколаївській області готове оперативно надавати інформацію з інформаційних баз даних ДПС, що дасть змогу визначити невідповідність кількості найманих працівників до кількості зареєстрованих касових апаратів закладах торгівлі чи у сфері надання послуг, а також неможливість виконання повного циклу виробництва чи здійснення певних господарських операцій з недостатньою для цього кількістю офіційно працевлаштованих осіб. Виявлення таких розбіжностей дає підстави підозрювати роботодавців у використанні нелегальної праці, що є порушенням як трудового так і податкового законодавства», – запевнив присутніх Дмитро Прокоф’єв.

Серед іншого, учасники зустрічі обговорили спільну взаємодію у роботі з  суб’єктами господарювання, у яких виявлені ознаки недотримання законодавства з питань легалізації найманих працівників, детінізації  відносин у сфері зайнятості населення з метою залучення додаткових надходжень до бюджетів усіх рівнів.