Суд заборонив Миколаївській СЗОШІ №2 виконання робіт та експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки

16 липня 2021

Рішенням Миколаївського окружного адміністративного суду до Миколаївської СЗОШІ №2  застосовані заходи реагування у сфері державного нагляду  шляхом заборони  виконання робіт в столярній майстерні, експлуатації електрообладнання, кабельних ліній та  закритої трансформаторної підстанції  напругою понад 1000 В. Рішення прийнято оскільки суб’єкт господарювання не надав доказів усунення порушень, виявлених під час перевірки Управління Держпраці у Миколаївській області з питань дотримання вимог законодавчих, нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.

В процесі розгляду справи відзначено, що за наслідками перевірки Управління Держпраці складено акт, яким зафіксовано порушення вимог законодавства у сфері охорони праці, які створюють загрозу життю та здоров`ю людей. Зокрема  суб`єктом господарювання не  забезпечено отримання дозвільних документів у сфері охорони праці  відповідно до вимог чинного законодавства, що діяли на момент виникнення спірних правовідносин, а саме: на виконання робіт в діючих електроустановках напругою понад 1000 В,  кабельних ліній 6,0 кВ та експлуатацію закритої трансформаторної підстанції напругою понад 1000 В. Разом з цим при неможливості самостійного здійснення організації експлуатації власних електроустановок суб’єкт не мав договорів про надання послуг щодо обслуговування електроустановок з електропередавальною або спеціалізованою організацією. Також зафіксовано відсутність витяжної вентиляції з механічним спонуканням в столярній майстерні, складаних графіків проведення  ремонтів, технічного обслуговування електрогосподарства тощо.

Недодержання суб`єктом господарювання вимог у сфері охорони праці призводить до невиправданого ризику виникнення надзвичайних ситуацій та, відповідно, ризику завдання шкоди життю і здоров`ю працюючих. Тож, вимога Управління Держпраці у Миколаївській області  щодо вжиття заходів реагування у сфері державного нагляду є обґрунтованою. Захід реагування  не є санкцією за порушення вимог законодавства з питань охорони праці, а є превентивним заходом, який спрямований на недопущення існування невиправданого ризику виникнення надзвичайних ситуацій та, відповідно, ризику завдання шкоди життю і здоров`ю працівників. Відновлення провадження певних дій щодо експлуатації обладнання та устаткування, виконання робіт Миколаївською СЗОШІ №2 після призупинення можливе з моменту отримання органом державного нагляду (контролю), який ініціював призупинення, повідомлення про усунення усіх встановлених судом порушень.