Посадові особи Управління Держпраці визначили складові забезпечення безпеки персоналу та споживачів послуг ТОВ «Ліфт МК»

19 липня 2021

Ліфт є об’єктом підвищеної небезпеки. Безпека людей під час користування  цим об’єктом залежить від дотримання вимог  будови, налагодження, проведення технічного огляду та експертного обстеження,  експлуатації,  ремонту, реконструкції, модернізації ліфта та його складових частин.  Саме  на цьому наголосили посадові особи Управління Держпраці у Миколаївській області під час наради у ТОВ «Ліфт МК», що надає послуги  у сфері ліфтово-підіймальних систем.

Керівництву ТОВ «Ліфт МК» зауважено, що персонал з технічного обслуговування,  ремонту ліфтів має проходити навчання і перевірку знань з питань охорони праці. Ліфтерами, операторами та електромеханіками повинні призначатися особи не молодше 18 років, які пройшли медичний огляд. Працівники підприємства мають дбати про власну безпеку та  усвідомлювати  ризики,  пов’язані з неякісним та неналежним  виконанням трудових завдань. Зокрема порушення вимог безпечного виконання робіт може стати причиною нещасного випадку з працівником, а правильно визначена  технічна готовність ліфта до експлуатації   –  до травматизму людей.

Під час заходу зазначалося, що до основних видів небезпек,  що  можуть  виникнути  під  час неналежної експлуатації ліфтів  та   які   становлять   небезпеку   для   користувачів об’єктів та персоналу, що їх обслуговує, відносяться защемлення, здавлювання, падіння, несанкціонована зупинка кабіни ліфта між поверхами, пожежа, електрошок тощо. Тож, у разі виявлення несправностей у складових частинах  об’єкта його експлуатація має бути зупинена.

Учасники також обговорили питання щодо обслуговування систем диспетчеризації, проведення поточного ремонту ліфтів, експертних обстежень технічного стану, позачергових технічних оглядів  тощо.