ТОВ «ТІКА-Ф» зобов’язано виправити ситуацію навколо безпечного введення робіт з видобутку природних копалин

23 липня 2021

За результатами заходу контролю на ТОВ «ТІКА-Ф» щодо геологічного вивчення надр, їх використання та охорони посадовими особами Управління Держпраці у Миколаївській області виявлені порушення щодо отримання дозвільних документів у сфері  охорони праці. Цей факт свідчить про відсутність у суб’єкта господарювання прав на здійснення певних дії в рамках провадження господарської діяльності, оскільки питання щодо забезпечення безпеки працівників та можливостей виникнення аварійних ситуацій  неврегульовані.

ТОВ «ТІКА-Ф»  зобов’язано забезпечити виконання вимог  щодо безпечного введення  робіт з видобутку корисних копалин. Зокрема суб’єкт має отримати дозвільні документи,  затвердити схеми руху працівників у кар’єрі та ознайомити з ними трудовий колектив, забезпечити зберігання на гірничотранспортних машинах паспортів щодо ведення гірничих робіт, здійснити повірку маркшейдерських приладів та надалі використовувати в роботі точні та справні інструменти, у місцях, де є небезпека утворення провалів та вирв, встановити  попереджувальні та запобіжні знаки, а також розглянути питання щодо вжиття профілактичних заходів запобігання  теплових ударів, перегрівання  і формування патологічних реакцій організму людини при роботі в умовах спеки.

Діяльність з видобутку корисних копалин відкритим способом, пов’язана зі значною кількістю виробничих ризиків. Знизити рівень дії ризиків можна лише завдяки неухильному дотриманню правил у сфері охорони праці та промислової безпеки. Тож, планові заходи державного контролю у суб’єктів господарювання, що віднесені до високого ступеня ризику, здійснюються Управлінням Держпраці з періодичністю один раз на два роки.