Виклики сьогодення: на Миколаївщині спостерігається динаміка щодо зменшення кількості проведених медичних оглядів працівників певних категорій

27 липня 2021

За 6 місяців 2021 року до Управління Держпраці у Миколаївській області (далі – Управління) надійшло 192 заяви від роботодавців про визначення категорій працюючих, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду відповідно до наказу МОЗ України від 21.05.2007 № 246 «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій» (далі – Порядок). Це дещо менше ніж за аналогічний період минулого року (198 заяв). У порівнянні із 2019 роком (284 заяви) зменшення дорівнює 32,4%.

Варто зазначити, що фахівцями відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Миколаївській області за результатами  планових та позапланових перевірок виявлено збільшення кількості порушень законодавства про охорону праці в частині організації проведення медичних оглядів працівників певних категорій. Так, за 6 місяців 2019 року зареєстровано  114 таких порушень, за аналогічний період 2021 року – 129 (збільшення на 13%).

Зазначена динаміка  свідчить про погіршення ситуації на підприємствах з організацією та проведенням попередніх та періодичних медичних оглядів працівників, які працюють в шкідливих та небезпечних умовах праці, що своєю чергою може негативно вплинути на стан здоров’я працюючих, сприяти несвоєчасному виявленню протипоказань до роботи та ранніх ознак професійних захворювань.

З метою недопущення порушень законодавства про працю та охорону праці в частині проведення медичних оглядів пропонуємо роботодавцям всіх форм власності, з урахуванням епідемічної ситуації по COVID-19, дотримуватись Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій,  для яких своєчасно проведений медичний огляд забезпечить збереження  здоров’я на роботі!