На Миколаївщині у липні легалізовано зайнятість 1422 працівників

02 серпня 2021

Продовж липня 2021 року на Миколаївщині легалізовано зайнятість 1422 працівників. Здобуття особами статусу працівника,  набуття ними  відповідних трудових та соціальних гарантій досягнуто завдяки інформаційним та інспекційним заходам Управління Держпраці у Миколаївській області, проведених в рамках  реалізації Національного плану спільних дій щодо зниження незадекларованої праці на 2021 рік, що відбуваються  під гаслом «Виходь на світло!».

Окремо зауважимо, що з 01 липня по 01 серпня  2021 року під час перевірок  інспекторами праці виявлено 102 неоформлених працівники. Найбільша кількість  незадекларованої праці зафіксована у суб’єктів,  які здійснюють діяльність за  у сферах  торгівлі, організації громадського харчування,  надання послу з  охорони об’єктів, здійснення вантажних перевезень.  Особи, що працювали без належного оформлення трудових відносин, у 83 випадках виконували роботу за усною домовленістю, у 19 випадках – за цивільно-правовими угодами замість трудових.

Зазначене свідчить про порушення суб’єктами господарювання законодавства про працю та трудових прав осіб. Люди були позбавлені прав на оплату праці у розмірі не менше за  мінімальний, на нормований робочий день, на отримання відповідної оплати за понаднормову роботу та роботу у вихідні дні. Водночас особи не мали можливості отримати щорічну оплачувану відпустку, допомогу у випадку безробіття та у разі втрати працездатності.

Безпосередньо під час заходів контролю Управління Держпраці суб’єкти господарювання уклали  трудові договори з 74 особами.

Ефективність заходів щодо виявлення незадекларованої праці обумовлена злагодженою роботою Управління Держпраці з територіальними органами Державної податкової служби, Пенсійного фонду,  органами  місцевого самоврядування, а також  проведеним інспекторами праці попереднім моніторингом об’єктів господарської діяльності, здійсненим під час інформаційних кампаній.

Звертаємо увагу, що метою кампанії щодо протидії незадекларованої праці є збільшення кількості застрахованих працівників, сприяння формуванню сучасної та збалансованої системи трудових правовідносин, яка захищає права працівника та є ефективною для роботодавця.