Ризики при експлуатації внутрішньобудинкових мереж та газового устаткування у побуті, шляхи їх мінімізації

14 вересня 2021

Причиною більшості викликів на номер аварійної газової служби  є витоки газу на внутрішніх мережах систем газопостачання.

За словами  начальника відділу нагляду на виробництві та на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці у Миколаївській області Сергія Джігімона, основними проблемами у забезпечені безпеки газових систем у побуті   залишаються відсутність контролю за безпечною експлуатацією газових мереж та обладнання, димових та вентиляційних каналів.

Аналіз технічних розслідувань обставин та причин виникнення аварій та нещасних випадків, пов’язаних з використанням газу в побуті, показує, що основними причинами їх є:

– засміченість та відсутність тяги у димовому каналі;

– відсутність притоку повітря з зовні квартири;

– влаштування та експлуатація витяжних вентиляцій з механічним спонуканням у квартирах та будинках, обладнаних газовими приладами з відводом продуктів згорання в димохід;

– самовільне відновлення газопостачання приладів та самовільне підключення споживачами газового обладнання до системи газопостачання без наявності проєктної документації та виконання даних робіт неспеціалізованим підприємством;

– несправність автоматики безпеки газового обладнання;

– недотримання абонентами вимог безпеки під час експлуатації газових приладів;

– відсутність квартирних сигналізаторів загазованості для контролю концентрацій чадного газу та довибухових концентрацій газу та інші.

Відповідно до п1.4 позділу V Правил безпеки систем газопостачання технічний стан газопроводів і споруд на них повинен систематично контролюватись власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем)) шляхом проведення комплексного технічного огляду (обходу) трас газопроводів, технічного обстеження, в тому числі комплексного приладового обстеження, вимірювання захисних потенціалів і перевірки ефективності роботи засобів електрохімзахисту.

Варто зазначити, що у разі не забезпечення власником будинку технічного обслуговування газових приладів оператор газорозподільної мережі  має право обмежити газопостачання об’єкта.   Це право надано оператору газорозподільної мережі в рамках заходів щодо мінімізації ризиків виникнення нещасних випадків, пов’язаних з використанням газу в побуті.

Для забезпечення безпеки газопостачання та готовності внутрішньобудинкових систем газопостачання (згідно з п. 3 ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»)   до надання послуг з розподілу та постачання природного газу співвласники дво- або багатоквартирного будинку мають укласти договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку з оператором газорозподільної системи або іншим суб’єктом господарювання, який має право на виконання таких робіт.

Види робіт, які є обов’язковими під час технічного обслуговування, визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в нафтогазовому комплексі. В Україні таким органом є Міністерство енергетики.

Відповідальність за технічний стан і безпечне користування газопроводами, газовими приладами, димовими та вентиляційними каналами відповідно до п. 3.3 Правил безпеки систем газопостачання несе власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)).