Розв’язання проблем безпеки праці на Миколаївщині шляхом проведення превентивної роботи: результати роботи за 9 місяців 2021

01 жовтня 2021

Кожна господарська діяльність пов’язана з виконанням робіт  та експлуатацією інструментів, машин, механізмів, обладнання, устаткування тощо та, відповідно, з виробничою небезпекою. Проте знання та дотримання вимог охорони праці  роблять діяльність безпечною.

Погодьтеся, шлях спроб та помилок під час виконання трудових завдань може привести до виробничого травматизму. Це є неприйнятним. Набагато краще завчасно провести роботу  направлену на запобігання нещасних випадків та можливих аварій, зокрема зробити аналіз виробничих ризиків, вжити заходи щодо їх мінімізації. Час витрачений на таку  превентивну роботу буде витрачений 100% корисно.

Проте, як говориться зробити та спати спокійно  не вийде. В житті людини, як і в господарській діяльності, у весь час відбуваються якісь зміни. Це свідчить про необхідність постійного приділення уваги до питань охорони праці, адже виробничі ризики також змінюються.

З метою підвищення рівня безпеки праці та ефективності роботи щодо запобігання росту рівня виробничого травматизму на Миколаївщині Управлінням Держпраці у Миколаївській області на 2021 рік заплановано охопити 1001 суб’єкта господарювання області превентивними заходами за 23 тематиками. Станом на 01 жовтня 2021 року  проведено 875 тематичних заходів у 754 (75,3%) суб’єктів господарювання.

Під час заходів увага зосереджується на обставини та причини, що призвели до  нещасних випадків на виробництві, повноваження роботодавця та працівника у сфері охорони  праці, вимоги безпечного виконання робіт та належної експлуатації виробничого обладнання, умови здобуття права на провадження певних дій в рамках господарської діяльності тощо. Представникам суб’єктів господарювання  надані відповіді на порушені питання та консультації.

Нагадаємо, що метою превентивної діяльності у сфері охорони праці є недопущення існування невиправданого ризику виникнення аварій, надзвичайних ситуацій та ризику завдання шкоди життю і здоров`ю працівників.