Фахівці різних органів засвоюють знання щодо мінімальних гарантій у сфері оплати праці

28 жовтня 2021

Мінімальні гарантії у сфері оплати праці та відповідальність за їх недодержання. Саме за  такою темою відбулась лекція в  Миколаївському обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій в рамках  тематичного короткотермінового семінару  “Актуальні питання з оплати праці”.

З промовою до фахівців  управлінь соціального захисту населення райдержадміністрацій, посадових осіб органів місцевого самоврядування, департаменту соціального захисту населення Миколаївської облдержадміністрації виступив перший заступник начальника Управління Держпраці у Миколаївській області Єгор Кордік.

Під час лекції присутнім  повідомлено статті Закону України  “Про оплату праці” та Кодексу законів про працю України, що визначають мінімальні трудові гарантії. Увагу учасників акцентовано, що  вимоги  забезпечення  мінімального рівня заробітної плати встановленого з 1 січня  2021 рік у розмірі 6000 грн, а з 1 грудня 2021 –  6500грн, не єдині мінімальні гарантії, які необхідно забезпечувати. Серед іншого, присутнім окемо зауважено на забезпечення дотримання порядку проведення індексації грошових доходів населення.

Єгор Кордік акцентував, що у разі  виявлення  порушення вимог законодавства про працю за результатами проведеного заходу контролю інспектор праці виносить припис, яким зобов’язує роботодавця забезпечити поновлення трудових прав працівника. Водночас факт виявлення порушень є підставою для притягнення керівника підприємства до адміністративної відповідальності та накладання штрафу на суб’єкта господарювання.