За недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю вищий навчальний заклад Миколаївщини сплатить штраф у розмірі 96 тис. грн

10 грудня 2021

Колегія суддів П’ятого апеляційного адміністративного суду залишила без задоволення апеляційну скаргу приватного вищого навчального закладу «Медико – Природничий Університет» (далі – Університет) на рішення Миколаївського окружного адміністративного суду щодо правовірності застосування до Університету  штрафної санкції за недопущення  інспектора Держпраці до проведення інспекційного відвідування.

У процесі розгляду справи встановлено, що перевірка була організована з питань використання незадекларованої праці Університетом.

Позиція Університету в обґрунтуванні апеляційної скарги, полягала в тому, що до спірних правовідносин підлягають застосуванню положення ч.4 ст.6 та абз.10 ст.10 Закону №877-V, оскільки не існує закону, який би регулював правовідносини зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері дотримання законодавства про працю та зайнятість населення, а тому спеціальним законодавчим актом для цих правовідносин є саме Закон №877-V, а не Порядок №823, який є підзаконним актом.

Колегія суддів вважає, що спеціальним законом, який відповідно до ч.4 ст.2 Закону №877-V повинен враховуватися органами Державної служби України з питань праці при проведенні заходів державного нагляду (контролю), є КЗпП України, зокрема, Глава XVIII «Нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю».

Такий висновок відповідає позиції Верховного Суду з цього питання, яка відображена в постановах ВС від 31.03.2021 року у справі №805/430/18-а та від 17.11.2021 року у справі №420/1543/19.

Згідно ч.1 ст.259 КЗпП України державний нагляд та контроль за додержанням законодавства про працю юридичними особами незалежно від форми власності, виду діяльності, господарювання, фізичними особами – підприємцями, які використовують найману працю, здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Тож, колегія суддів погодилась з відхиленням суду першої інстанції доводів позивача про правомірність недопуску інспектора до проведення інспекційного відвідування Університету.

Штрафна санкція у розмірі 96 тисяч гривень застосована Управлінням Держпраці правомірно, оскільки  суб’єкт господарювання створив перешкоду при проведенні інспекційного відвідування, яка виразилася в ненаданні посадовим особам Управління Держпраці у Миколаївській області  інформації та документів, ведення яких передбачено законодавством про працю.