Ключові досягнення у протидії незадекларованій праці у 2021 році на Миколаївщині

11 січня 2022

У 2021 році Управлінням Держпраці у Миколаївській області забезпечено  виконання  Плану спільних заходів щодо зниження рівня незадекларованої праці у Миколаївській області на 2021 рік та  Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік. Заходи відбулися у сферах господарювання, в яких зафіксовано високий рівень ризику використання незадекларованої праці.

Проведення заходів серед суб’єктів господарювання кожної сфери здійснювалося у два етапи: інформаційний, інспекційний – та відбулися у сферах оптової та роздрібної торгівлі, діяльності готелів та ресторанів, надання послуг мобільного харчування, тимчасового розміщення й організації харчування, охоронної діяльності, сільського господарства тощо.

Окремо напередодні літніх канікул серед вихованців закладів освіти проведені інформаційні заходи щодо особливостей працевлаштування неповнолітніх та  низки пільг, передбачених законодавством про працю працівникам віком до 18 років.

Загалом  проведено 10062 заходи, а саме: інформаційно-роз’яснювальних заходів (у тому числі групових) – 9900, контрольних заходів -162.

За результатами проведеної державними інспекторами роботи на Миколаївщині укладено  трудові  договори з 12652 особами, у тому числі за результатами контрольних заходів – з 208 особами.

Інспекторами встановлені порушення порядку допуску працівників до роботи  у 53 роботодавців області щодо 400 осіб.

За даними актів контрольних заходів 220 працівників допущені до роботи без укладання трудового договору, 119 – на підставі цивільно-правових договорів, які мають ознаки трудового договору, 61- допущений до роботи без повідомлення ДПС.

Державними інспекторами  відносно керівників підприємств, на яких виявлені порушення, складені та передані до суду 22 протоколи за ч. 3 ст. 41 КУпАП. Уповноваженими особами Управління Держпраці в Миколаївській області накладено на 39 суб’єктів господарювання  штрафи відповідно до абз.2 ч.2 ст.265 КЗпП на загальну суму 14 260 тис. грн.