У 2021 році 94,8% працівників Миколаївщини пройшли обов’язковий медогляд щодо виявлення ризиків розвитку профзахворювань

19 січня 2022

На Миколаївщині середньооблікова кількість штатних працівників у 2021 році склала 178 185 осіб, серед яких є такі працівники, що виконують роботу в шкідливих та небезпечних умовах праці.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

За даними оперативної інформації Управління Держпраці у Миколаївській області станом на 01 січня 2022 року обов’язковим медичним оглядом охоплено  94,8% (12 770) працівників Миколаївщини. Серед зазначених щорічний обов’язковий медичний огляд пройшли працівники, зайняті в умовах дії негативних виробничих факторів: хімічних речовин – 3396 осіб; пилу – 1883 особи; шкідливої речовини біологічного походження – 405 осіб; шуму – 3418 осіб, вібрації – 660 осіб; неіонізуючого випромінювання – 784 особи; іонізуючого випромінювання -182 особи; мікроклімату – 6260 особи; важких умовах праці – 5890 особи; напруженого трудового процесу – 115 осіб та інші.

За результатами медичних оглядів у 1238 працівників виявлені загальні захворювання, 417 особам рекомендовано переведення на іншу роботу. Як відомо, працівника, який за станом здоров’я відповідно до медичного висновку потребує надання легшої роботи, роботодавець повинен перевести за згодою працівника на таку роботу на термін, зазначений у медичному висновку, і у разі потреби встановити скорочений робочий день та організувати проведення навчання працівника з набуття іншої професії відповідно до законодавства.

Окремо відзначимо, що у 2021 році до Управління Держпраці надійшло 2 запити від лікаря профпатолога на складення санітарно-гігієнічних характеристик умов праці, які складаються при підозрі виникнення у працівників профзахворювань.

Фахівцями Управління складено 2 санітарно-гігієнічні характеристики умов праці. Зв’язок між захворюванням працівника та впливом виробничих факторів і трудового процесу підтверджені в обох випадках спеціалізованими профпатологічними закладами. Відповідно до зазначеного, під головуванням посадових осіб Управління на підприємствах, де виникли профзахворювання, працювали комісії з розслідування причин виникнення хронічних професійних захворювань. За результатами роботи комісії за етіологією розвитку в одному випадку захворювання викликано впливом промислових аерозолів та дією фізичних факторів (у працівника встановлено хронічне обструктивне захворювання легенів пилової етіології, вібраційна хвороба, хронічна двобічна сенсоневральна приглухуватість. Працівника переведено на іншу роботу), в іншому – пов’язано з фізичним перевантаженням та перенапруженням окремих органів і систем (у працівника встановлено хронічну радикулопатію. Працівник змінив місце роботи).

Минулого 2021 року взято на диспансерний облік 1238 працівників за загальним захворюванням, оздоровлено 44 працівники.