Реальні історії: Як своєчасне проведення медогляду запобігло тяжкій хворобі працівника

01 лютого 2022

До територіального органу  Держпраці звернулася  Галина Яківна (ім’я змінено). Жінка дякувала працівникам установи за порятунок здоров’я її сина.

Як виявилося під час спілкування, посадовці Управління Держпраці ще у квітні 2021 року провели планову перевірку будівельної компанії, в якій працює її син. Інспектори з’ясували, що не всі працівники пройшли щорічний медичний огляд, зокрема поза увагою роботодавця залишився 20-річний лицювальник-плиточник Сергій, син Галини Яківни.

Після закінчення школи хлопець офіційно працював у компанії різноробочим. Потім навчався, отримав професію і знову повернувся на перше місце роботи. Медичний огляд Сергій проходив лише попередній, під час першого працевлаштування, тобто у 18 роківЗ того часу до лікарів не звертався.

Працівникам, які не досягли 21 рокунеобхідно щороку проводити медичні огляди. Тобто, роботодавець зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медоглядів певних категорій працівників, а також працівників до 21 року (ст. 169 Кодекс законів про працю України).

Під час планової перевірки будівельної компанії роботодавця було зобов’язано провести медичні огляди 4 працівникам, у тому числі й Сергію.

Під час медогляду з’ясувалося, що у хлопця початкова стадія захворювання органів дихання і йому протипоказано працювати з хімічними матеріалами, які використовуються при облицьовуванні стін будинків. Сергій змінив сферу діяльності та наразі працює водієм у цій же компанії.