Управління Держпраці реагуватиме на порушення трудових прав медпрацівників, пов’язаних із запровадженням неповного робочого часу

03 лютого 2022

У КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Баштанської міської ради Миколаївської області відбулась нарада за участі державного інспектора Управління Держпраці щодо дотримання трудових прав медичних працівників.

Під час заходу  зауважено, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12.01.2022 № 2 «Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я» розмір базового рівня  заробітної плати медичним працівникам закладів охорони здоров’я державної або комунальної форми власності за повністю виконану місячну (годинну) норму праці з 1 січня 2022 року установлено у збільшеному розмірі. Диференціація заробітної плати медичним працівникам здійснюється шляхом встановлення доплат та надбавок з урахуванням складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника, результатів його роботи у межах фонду оплати праці.

У разі, якщо медичний працівник працює неповний робочий день або тиждень, його заробітна плата розраховуватиметься пропорційно до відпрацьованого часу. Встановлення неповного робочого часу можливе за наявності домовленості  між працівником і роботодавцем.

Держаний інспектор наголосив, що примушення  працівника до написання заяв про запровадження неповного робочого часу є  неприпустимим. Також неприйнятно  вимагати від працівника виконання  роботи повний робочий день  за умов запровадження неповного робочого часу. Управління Держпраці негайно реагуватиме на всі звернення медичних працівників, що стосуватимуться порушення їхніх трудових прав.