Про негативні наслідки нелегального працевлаштування розповіли на засіданні робочої групи Ананьївського відділу Одеського обласного центру зайнятості

13 березня 2023

З метою легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, відбулося виїзне засідання робочої групи під головуванням заступника голови Ананьївської міської ради Валерія Крижана, за участю головного державного інспектора відділу з питань праці управління інспекційної діяльності в Одеській області Тетяни Лисої та представників Ананьївського відділу Подільської філії Одеського обласного центру зайнятості.

Метою засідання було поінформувати підприємців, а також громадян, які працюють або шукають роботу, про можливі негативні наслідки нелегального працевлаштування та про ризики потрапляння у ситуацію торгівлі людьми, в першу чергу, це стосується вимушено переселених осіб.

Під час відвідування підприємств, установ, організацій та фізичних осіб-підприємців Ананьївщини, головний державний інспектор, фахівці місцевої служби зайнятості, спеціалісти Ананьївської міської ради наголосили на правильності укладання трудових договорів між роботодавцем та найманою працею та поданні звітності про попит на робочу силу (вакансії) до служби зайнятості (форми 3-ПН).

Також звернули увагу на дотриманні вимог чинного законодавства щодо законності провадження підприємницької діяльності, на обов’язковій наявності дозвільної документації, що регулює відповідний напрям здійснення господарської діяльності.

Члени робочої групи звернули увагу на права осіб з інвалідністю, наголосили на недопущенні дискримінації і мобінгу на робочих місцях та забезпеченні рівних прав і можливостей жінок та чоловіків у трудових відносинах.

Підприємцям та найманим працівникам рекомендовано ознайомлюватись з інформацією щодо роз’яснень законодавства на сайтах Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці та Державної служби зайнятості.

Представники Держпраці висловили сподівання, що важливість питання легалізації зайнятості населення знайде розуміння серед роботодавців і найманих працівників. Інакше – доведеться сплачувати великі штрафи та нести відповідальність згідно із законом.

Рейди-обстеження з метою недопущення використання найманої праці без укладання трудових договорів відповідно до законодавства на території Ананьївської громади будуть здійснюватись і надалі.

Додатково фахівець Південного міжрегіонального управління повідомила про можливість оперативно отримувати консультації Держпраці з найактуальніших питань в рамках дії сервісу «Інтерактивний інспектор», а саме: зазначено про можливість отримувати відповіді на свої питання у зручний спосіб, зокрема, електронною поштою, на месенджер (Viber, WhatsApp, Telegram) або телефоном.

Більше інформації за посиланнями

https://dsp.gov.ua/trudovi-vidnosyny-pid-chas-voiennoho-stanu-v-ukraini-shcho-zminylosia/

https://pratsia.in.ua/

Прес-служба
Південного міжрегіонального управління
Державної служби України з питань праці