Як запобігти нещасним ситуаціям на потенційно небезпечних об’єктах — ці проблеми розглянули з колективом ще одного з підприємств Ізмаїлу

09 серпня 2023

Через порушення трудової й виробничої дисципліни, також вимог безпеки праці під час експлуатації обладнання підвищеної небезпеки нерідко виникають нещасні випадки та аварії. Особливо потрібно добре орієнтуватись в питаннях безпеки під час використання обладнання, що працює під тиском.
З метою запобігання нещасних випадків фахівці Південного міжрегіонального управління Держпраці під час семінарів, зустрічей та бесід з представниками підприємств консультують з цих проблем, а також надають роз’яснення та інформаційну підтримку щодо прогнозування ризиків надзвичайних ситуацій та шляхів запобігання.

Днями інспектор Південного міжрегіонального управління Держпраці Олег Тіщенко провів інформаційно-роз’яснювальну роботу на робочому місці у ТОВ “КРІОПРОМ-ГАЗ-ІЗМАЇЛ”. Під час заходу розглянули законодавчі вимоги до безпечної експлуатації обладнання, машин та механізмів підвищеної небезпеки, а також виконання робіт з їх технічного обслуговування.
Задля попередження виробничого травматизму посадовець акцентував увагу на обов’язковому дотриманні вимог нормативних актів при технічному обслуговуванні та ремонті обладнання, машин та механізмів підвищеної небезпеки: об’єкту зберігання продуктів поділу повітря, об’єкту зберігання стисненого кисню у балонах. Обговорили вимоги безпеки щодо організації та проведення газонебезпечних робіт при виконанні завдань зі зливу продуктів поділу повітря (рідкого кисню), а також робіт у вибухопожежонебезпечних та пожежонебезпечних зонах.

Досвідчений фахівець Держпраці зазначив, що виробничі майданчики об’єкту зберігання продуктів поділу повітря, робочі дільниці та місця повинні бути постійно забезпечені необхідними засобами колективного та індивідуального захисту, первинними засобами пожежогасіння в повному обсязі, а також засобами зв’язку та сигналізації.

Фахівець наголосив на необхідності посилення контролю за станом охорони праці та трудовою дисципліною: виконанням робітниками виробничих інструкцій та інструкцій з охорони праці під час робіт з технічного обслуговування та ремонту обладнання, за веденням посадовими особами підприємства відповідної технічної документації в частині організації і виконання робіт з технічного обслуговування та ремонту обладнання підвищеної небезпеки — об’єкту зберігання продуктів поділу повітря.

Під час консультації представник Держпраці керувався законодавчими документами: НПАОП 0.00-1.65-88 «Правила безпеки при виробництві та споживанні продуктів поділу повітря», НПАОП 0.00-1.81-18 «Правил охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском», НПАОП 0.00-5.11-85 «Типова інструкція праці з організації безпечного проведення газонебезпечних робіт» та іншими нормативними актами з охорони праці, які повинні суворо дотримуватись працівниками суб’єкта господарювання.

Представник Південного міжрегіонального управління звернув увагу керівництва ТОВ “КРІОПРОМ-ГАЗ-ІЗМАЇЛ” на необхідність постійно здійснювати моніторинг потенційно небезпечних ділянок: об’єкту зберігання продуктів поділу повітря (кисню), об’єкту зберігання стисненого кисню у балонах, оцінювати ризики, прогнозувати надзвичайні ситуації на потенційно небезпечних об’єктах та планувати заходи запобігання нещасним ситуаціям.