Знання щодо виконання робіт підвищеної небезпеки та офіційного працевлаштування відновили працівники двох приватних підприємств в Одеській області

10 серпня 2023

На посиленні контролю за станом охорони праці та трудовою дисципліною, особливо у період воєнного стану, постійно наголошують фахівці Південного міжрегіонального управління Держпраці під час зустрічей та бесід з колективами підприємств регіону. Адже практично на кожному з виробничих установ виконуються роботи підвищеної небезпеки, і додержання вимог законодавства з охорони праці та сувора дисципліна є запорукою зниження рівня виробничого травматизму.

Приватні підприємства в Одеській області ФОП «ШВЕЦЬ С.Г.» та «КОВАЛЕНКО С.О.» займаються торгівлею, електромонтажними роботами, монтажем систем опалення і кондиціонування, а також обслуговують будівлі й споруди. Працівникам нерідко доводиться працювати на висоті та використовувати електрообладнання. Тому, з метою уникнення можливих нещасних випадків, головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Держпраці Микола Чумаченко провів технічні консультації на теми: «Роботи в діючих електроустановках напругою до та понад 1000 В» та «Роботи на висоті, верхолазні роботи».

Інспектор зазначив, що згідно із Правилами безпечної експлуатації електроустановок споживачів, керівник підприємства, установи та організації, незалежно від форми власності, виду діяльності зобов’язаний забезпечити утримання, експлуатацію і обслуговування електроустановок, а саме:
– призначити відповідального за справний стан і безпечну експлуатацію електрогосподарства з числа інженерно-технічних працівників, які мають електротехнічну підготовку і пройшли перевірку знань у встановленому порядку;
– затвердити посадові інструкції і інструкції з охорони праці;
– організувати перевірку знань працівників у встановлені строки згідно з вимогами цих Правил;
– контролювати технічний огляд електроустановок тощо.

Також в рамках інформаційної кампанії «Виходь на світло!» інспектор провів консультацію з таких тем як:
1. Загальні правила оформлення трудових відносин;
2. Офіційне працевлаштування робітників, зокрема, осіб з інвалідністю;
3. Організації трудових відносин в умовах воєнного стану.
Посадовець роз’яснив про можливі наслідки нелегального працевлаштування, акцентував увагу на захисті трудових прав та отриманні соціальних гарантій, на які може розраховувати кожен громадян, насамперед, працюючі.