Про негативні наслідки неофіційного працевлаштування повідомили персоналу закладу харчування на Одещині

06 вересня 2023

В рамках інформаційної кампанії «Виходь на світло!» головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Держпраці Вікторія Михайлюк зустрілась з працівниками ресторану «Злата Прага» в м. Подільську.


Під час зустрічі працівникам даного закладу, роз’яснили переваги офіційного оформлення трудових відносин, права та обов’язки як працівників, так і роботодавців.


Представник Держпраці разом з присутніми обговорили різні питання щодо змін у трудовому законодавстві, ухвалених Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», зокрема, оплати праці за різними режимами роботи, переведення та зміни істотних умов праці, розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця або працівника, встановлення та облік робочого часу і часу відпочинку, тривалості відпусток, призупинення дії трудового договору, запровадження роботи за графіками змінності для окремої категорії працівників, тощо.

У свою чергу, посадовець поінформувала про негативні наслідки в разі настання нещасного випадку з працівником, який працює без оформлення трудового договору.


Крім того, з персоналом закладу харчування проведено технічну консультацію щодо безпечної експлуатації електрогенератора в разі відключення світла, під час якої звернуто увагу на технічний стан обладнання та відповідну підготовку персоналу, а саме:
-працівники, які експлуатують або обслуговують електрогенератори, повинні мати групу з електробезпеки не нижче II;
-працівники, яким надано право самостійного приєднання/від’єднання електрогенератора до/від електромереж, повинні мати групу з електробезпеки не нижче III.