Безпека на виробництві: мінімальні вимоги до обладнання та керування на ПрАТ «Первомайський молочно-консервний комбінат»

25 вересня 2023

Головний державний інспектор відділу з питань безпеки праці управління інспекційної діяльності ПМУ Держпраці Володимир Пісчанський, з метою попередження виробничого травматизму, провів інформаційно-роз’яснювальний захід на ПрАТ «Первомайський молочно-консервний комбінат»

Особливу увагу присутніх фахівець Держпраці звернув на мінімальні вимоги безпеки до виробничого обладнання.

Пристрої керування виробничим обладнанням, що впливають на безпеку, мають бути чітко видимі, ідентифіковані та належним чином позначені.

Пристрої керування мають розташовуватися поза межами небезпечних зон та в такий спосіб, щоб їхня робота не створювала додаткової небезпеки та щоб вони не спричиняли будь-якої небезпеки через випадкове ввімкнення. Запуск виробничого обладнання здійснюється тільки за умови цілеспрямованої дії за допомогою призначеної для цього системи керування.

  • Усе виробниче обладнання має бути оснащене пристроєм керування для повної та безпечної його зупинки.
  • Кожне робоче місце має бути облаштоване пристроєм керування для зупинки частини або всього виробничого обладнання залежно від типу небезпеки. При цьому пристрій зупинки обладнання має пріоритет над пристроєм запуску.
  • Зупинка виробничого обладнання або його небезпечних частин має супроводжуватися припиненням електропостачання приводів.

Виробниче обладнання облаштовується пристроєм аварійної зупинки залежно від небезпеки, пов’язаної з обладнанням.

У разі, якщо використання обладнання пов’язане з ризиками викидів газу, пари, рідини або пилу, воно облаштовується відповідними пристроями для локалізації та/або видалення цих викидів. Такі пристрої необхідно розташувати поруч із джерелами небезпеки.

Якщо через механічний контакт із рухомими частинами виробничого обладнання може статися нещасний випадок, його частини обладнуються захисними огородженнями чи пристроями для унеможливлення доступу до небезпечних зон або пристроями для зупинення руху небезпечних частин до моменту досягнення небезпечних зон.

Водночас працівники повинні мати безпечні засоби доступу до всіх зон, призначених для експлуатації, регулювання та технічного обслуговування, а також можливість безпечно перебувати в них і безпечно залишити ці зони.

Операції з технічного обслуговування виробничого обладнання здійснюються тільки після його зупинки. Якщо це неможливо, необхідно вжити належних захисних заходів для виконання таких операцій або виконувати їх за межами небезпечних зон.

Все виробниче обладнання облаштовується чітко розрізнюванними засобами ізоляції від кожного окремого джерела енергії. Повторне приєднання не повинно наражати на ризик працівників.

На виробниче обладнання наносяться попереджувальні написи (знаки) і маркування, необхідні для забезпечення безпеки працівників.