З безпекою експлуатації електроустановок та положеннями трудового законодавства ознайомили колективи одеських закладів освіти

25 вересня 2023

В закладах освіти Одеси та області проводяться превентивні заходи з охорони праці та роз’яснювальна робота в рамках кампанії ,,Виходь на світло!”.

Головний державний інспектор Ольга Атрашкова провела технічну консультацію для керівництва та працівників закладів освіти Одеси з питань безпечної експлуатації діючих електроустановок напругою до 1000 В.

Керуючись вимогами Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України від 10.02.1998р. за N 93/2533, інспектор ознайомила слухачів з основними заходами безпеки працівників під час експлуатації електроустановок.

Керівник підприємства зобов’язаний забезпечити утримання, експлуатацію і обслуговування електроустановок відповідно до вимог чинних нормативних документів. Для цього він повинен:

 – призначити відповідального за справний стан і безпечну експлуатацію електрогосподарства з числа інженерно-технічних працівників, які мають електротехнічну підготовку і пройшли перевірку знань у встановленому порядку;

 – забезпечити достатню кількість електротехнічних працівників;

 – затвердити Положення про енергетичну службу підприємства, а також посадові інструкції і інструкції з охорони праці;

 – встановити такий порядок, щоб працівники, на яких покладено обов’язки з обслуговування електроустановок, вели ретельні спостереження за дорученим їм обладнанням і мережами — оглядом, перевіркою дії, випробуванням і вимірюванням;

 – забезпечити перевірку знань працівників у встановлені терміни згідно з вимогами цих Правил і «Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів».

 – забезпечити проведення протиаварійних, приймально-здавальних і профілактичних випробувань та вимірювань електроустановок згідно з правилами і нормами (ПТЕ);

 – забезпечити проведення технічного огляду електроустановок.

Порядок навчання і перевірки знань працівників має бути відповідним до галузевого положення про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з питань охорони праці.

Первинний (під час прийняття на роботу) та періодичний (протягом трудової діяльності) медичні огляди працівників проводяться згідно з Положенням про медичний огляд працівників певних категорій, наказ МОЗ № 246.

Працівники зобов’язані знати ці Правила відповідно до займаної посади чи роботи, яку вони виконують, і мати відповідну групу з електробезпеки згідно з такими вимогами:

  1. Для одержання групи I, незалежно від посади і фаху, необхідно пройти інструктаж з електробезпеки під час роботи в даній електроустановці з оформленням в журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці. Інструктаж з електробезпеки на I групу має провадити особа, відповідальна за електрогосподарство, або, за її письмовим розпорядженням, особа зі складу електротехнічних працівників з групою III.

Мінімальний стаж роботи в електроустановках і видання посвідчень працівникам з групою I не вимагаються.

  1. Для одержання груп II-III працівники мають:

 -чітко усвідомлювати небезпеку, пов’язану з роботою в

електроустановках;

 -знати і уміти застосувати на практиці ці та інші правила

безпеки в обсязі, потрібному для роботи, яка виконується;

 -знати будову і улаштування електроустановок;

 -уміти практично надавати першу допомогу потерпілим в разі нещасних випадків, в тому числі застосовувати методи штучного дихання і зовнішнього масажу серця.

  1. Для одержання групи IV додатково необхідно знати компонування електроустановок, вміти організувати безпечне проведення робіт та навчити працівників інших груп Правилам безпеки і наданню першої допомоги потерпілим від електричного струму.

Результати перевірки знань фіксуються в журналі. Працівнику, який пройшов перевірку знань Правил і має II-III-IV групу, видається посвідчення встановленої форми, яке він зобов’язаний мати при собі під час роботи. Забороняється допускати до роботи в електроустановках осіб, які не пройшли навчання і перевірку знань цих Правил.

Фахівці Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці продовжують проводити зустрічі та консультації з керівниками та працівниками закладів освіти з питань охорони праці та трудового законодавства.