Одещина: проведено технічну консультацію щодо експлуатації обладнання котельні

01 лютого 2024

Головний державний інспектор Держпраці Євген Аношкін під час технічної консультації на робочому місці з працівниками ТОВ «Акордбуд» наголосив на регулярності та безпеці подачі тепла на об’єкти міста впродовж зимнього періоду.
Темою заходу було питання безпеки експлуатації обладнання котельні під час опалювального сезону.
У зв’язку з тим, що ТОВ «Акордбуд» виконує роботи з обслуговування газового обладнання котельні, посадовець Держпраці роз’яснив учасникам заходу вимоги «Правил охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском» і Правил безпеки систем газопостачання, які стосуються експлуатації і технічного обслуговування газового і теплотехнічного обладнання котелень перед опалювальним сезоном.

Досвідчений фахівець Держпраці нагадав, що перед початком роботи установок сезонної дії, в тому числі, опалювальних котлів, необхідно організувати прочищення та перевірку справності газоходів, систем вентиляції, контрольно-вимірювальних приладів і запобіжних клапанів, проведення технічного обслуговування приладів.

З профілактичною метою посадовець зазначив, що перед початком опалювального сезону необхідно провести періодичний технічний огляд обладнання під тиском у терміни, визначені експлуатаційними документами виробника, але не рідше :
1) зовнішній і внутрішній огляди — один раз на 4 роки;
2) гідростатичне випробування — один раз на 8 років.

Крім того, було підкреслено, що перед початком опалювального сезону необхідно провести поточний ремонт газового обладнання котелень.
Інспектор повідомив: якщо за умов виробництва неможливо надати обладнання під тиском для огляду в зазначений термін, роботодавець зобов’язаний надати його достроково або припинити експлуатацію.