Одещина: проведено засідання щодо забезпечення належних умов праці для осіб з інвалідністю

08 лютого 2024

Фахівці Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці взяли участь в засіданні клубу «Сходинки життя щодо забезпечення належних умов праці для осіб з інвалідністю.

Під час заходу інспектори праці висвітлили питання легалізації трудових відносин та особливості їх організації під час воєнного стану. Разом з тим, особливу увагу приділено правам та гарантіям осіб з інвалідністю у момент працевлаштування та безпосередньо при виконанні функціональних обов’язків.

До всіх присутніх доведена інформація про те, що забороняється укладення трудового договору з громадянином, якому за медичним висновком запропонована робота протипоказана за станом здоров’я.
На теперішній час в умовах регулювання законодавства про працю Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачено ряд обмежень щодо конституційних прав і свобод людини і громадянина.


Зокрема, при прийомі на роботу випробувальний термін встановлюється для будь-якої категорії громадян, у тому числі для осіб з інвалідністю.
Також, у період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік.
Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, надання не використаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.


На роботодавця покладений обов’язок організувати навчання, перекваліфікацію і працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до медичних рекомендацій.
Залучення до роботи в нічний час та до надурочних робіт можливо лише за згодою особи з інвалідністю, якщо це не суперечить медичним рекомендаціям.


Разом з тим, відповідно до частини 1 статті 8 Закону України № 2136-IX, у період дії воєнного стану не залучаються до роботи в нічний час без їх згоди, зокрема, особи з інвалідністю, яким за медичними рекомендаціями протипоказана така робота.


Фахівці Міжрегіонального управління акцентували увагу всіх присутніх на тому, що при виконанні функціональних обов’язків без укладення трудового договору найманий працівник позбавлений страхового стажу та безпечних умов праці.