Безпечне виробництво паперової продукції: на Одещині проведено технічну консультацію

16 лютого 2024

Головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Олег Тіщенко провів технічну консультацію на робочому місці з керівництвом та працівниками ПрАТ «ІЗМАЇЛЬСЬКИЙ ЦЕЛЮЛОЗНО-КАРТОННИЙ КОМБІНАТ» щодо організації та безпечної експлуатації обладнання, машин та механізмів і устаткування підвищеної небезпеки з виробництва гофрованого паперу та картону, паперової та картонної тари, а також при виконанні робіт з технічного обслуговування даного обладнання.


Під час заходу фахівець Держпраці звернув особливу увагу на попередження виробничого травматизму.
Фахівець Держпраці акцентував увагу на вимогах нормативних актів при технічному обслуговуванні та ремонті обладнання, машин та механізмів і устаткування підвищеної небезпеки, що визначені у НПАОП 21.0-1.01-87 “Правила з охорони праці у целюлозно-паперовій промисловості”, НПАОП 0.00-1.81-18 «Правил охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском», НПАОП 0.00-5.11-85 “Типова інструкція праці з організації безпечного проведення газонебезпечних робіт” та інших нормативних актах з охорони праці, які повинні суворо дотримуватись працівниками підприємства.


Інспектор наголосив на необхідності посилення контролю за станом охорони праці та трудовою дисципліною під час виконання робітниками виробничих інструкцій та інструкцій з охорони праці при виконанні робіт з технічного обслуговування та ремонту обладнання паперової галузі.


З боку посадових осіб підприємства необхідно постійно контролювати ведення відповідної технічної документації з організації і виконання робіт з технічного обслуговування та ремонту обладнання підвищеної небезпеки целюлозно-паперової промисловості. Особливу увагу посадовець звернув на організацію та безпечне складування готової продукції комбінату, зокрема, виключення можливості обвалення штабелів продукції, попередив про недопущення виникнення нещасних випадків серед працівників підприємства.
Крім того, державний інспектор ПМУ Держпраці розглянув технічну документацію щодо організації, безпечної експлуатації та технічного обслуговування систем газопостачання, а також організації, безпечної експлуатації та технічного обслуговування котельного устаткування, визначив своєчасне виконання технічного обслуговування вказаного обладнання.


Було звернуто увагу на якість розроблених технологічних регламентів виробництв комбінату, які включають розділи «Вимоги безпеки» діючих виробництв. Крім того, керівнику суб’єкта господарювання пояснили, що без затверджених технологічних регламентів та інструкцій з охорони праці забороняється експлуатація цехів, дільниць, які діють, та у разі прийому в експлуатацію нових об’єктів. Крім того, було вказано на те, що до впровадження змін у технологічних процесах виробництва повинні заздалегідь вноситись та затверджуватись відповідні зміни до технологічних регламентів та інструкцій з охорони праці. У разі виявлення недосконалості діючих інструкцій (виникнення травматизму, аварійної обстановки) вони повинні негайно переглядатися.