На Одещині продовжуються превентивні заходи щодо попередження випадків прихованого травматизму

20 лютого 2024

Головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Олександр Баландюк провів технічну консультацію з працівниками ТОВ ” ЕНЕРДЖІ ТРЕЙД ГРУП” на тему попередження випадків прихованого травматизму.

Керуючись положеннями постанови Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 337 «Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві та попередження випадків прихованого травматизму», представник Держпраці проконсультував працівників з питань запобігання нещасним випадкам на виробництві.

Спочатку посадовець пояснив, що вважається прихованим нещасним випадком на виробництві: це випадок, про який роботодавець, потерпілий або працівник, який його виявив, не повідомив у встановлений строк відповідним органам та установам, та/або нещасний випадок, розслідування якого не проведено.

Якщо нещасний випадок приховується, не проводиться розслідування, у такому випадку створюється загроза його повторення. Таким чином роботодавець наражає своїх працівників на небезпеку на робочому місті, чим порушує їх конституційне право на належні, безпечні і здорові умови праці. Погоджуючись на приховування нещасного випадку, потерпілий не лише стає співучасником злочину, але ще і лишає себе можливості отримання оплати витрат на проведення професійної реабілітації, оплати соціальних послуг, а також страхових виплат.

Попередження прихованого виробничого травматизму на підприємствах — дуже важлива проблема. Інспектор наголосив: щоб запобігти прихованому виробничому травматизму, необхідно вживати низку заходів. Насамперед керівництво підприємства повинно вести ретельний облік всіх випадків травм та захворювань, пов’язаних з роботою на підприємстві. Це дасть можливість виявити проблемні місця та забезпечити належний контроль за процесами, що пов’язані з охороною праці. Крім того, необхідно проводити регулярні інструктажі з охорони праці для всіх працівників та забезпечити їх засобами індивідуального та колективного захисту.