Попередження випадків прихованого травматизму: на Одещині проведено технічну консультацію

27 березня 2024

Головний державний інспектор Південного міжренгіонального управління Державної служби з питань праці Олександр Баландюк провів технічну консультацію з працівниками МВП «Хаджибей» щодо попередження випадків прихованого травматизму.

Представник Держпраці проконсультував працівників з питань запобігання нещасним випадкам на виробництві, керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 337 «Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві та попередження випадків прихованого травматизму».

Посадовець пояснив, що прихованим нещасним випадком на виробництві вважається той, про який роботодавець, потерпілий або працівник, який його виявив, не повідомив у встановлений строк відповідним органам та установам, та/або нещасний випадок, розслідування якого не проведено.
Якщо нещасний випадок приховується, не проводиться розслідування, у такому випадку створюється загроза його повторення.

Таким чином роботодавець наражає своїх працівників на небезпеку на робочому місті, чим порушує їх конституційне право на належні, безпечні і здорові умови праці. Погоджуючись на приховування нещасного випадку, потерпілий не лише стає співучасником злочину, але ще і лишає себе можливості отримання оплати витрат на проведення професійної реабілітації, оплати соціальних послуг, а також страхових виплат.

Попередження прихованого виробничого травматизму на підприємствах — дуже важлива проблема. Застосування заходів щодо попередження травм та захворювань, ведення ретельного обліку травматизму та залучення працівників до процесу безпеки праці можуть допомогти уникнути багатьох проблем для підприємства в майбутньому.