Легалізація трудових відносин: на Херсонині проведено онлайн – семінар

17 травня 2024

З метою інформування роботодавців щодо легалізації найманої праці та детінізації заробітної плати начальник відділу з питань праці Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Леся Олішевко взяла участь у проведенні онлайн – семінару у режимі zoom – конференції спільно з представником Херсонської філії Херсонського обласного центру зайнятості щодо легалізація трудових відносин в області.

Під час семінару фахівець Держпраці звернула увагу присутніх на важливості офіційного працевлаштування найманих працівників та перевагах легальних трудових відносин. Зазначено, що негативні наслідки нелегальної праці та виплати заробітної плати в «конвертах» відчувають як самі роботодавці і працівники так і держава. Тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним, а бюджети всіх рівнів матимуть стабільні надходження. Офіційне оформлення працівників для роботодавця – вигідніше й безпечніше, а офіційно працевлаштовані працівники більш мотивовані та відповідальні.

Крім цього присутні дізналися про основні зміни, яких зазнало трудове законодавство в умовах воєнного стану, зокрема в частині порядку надання та використання щорічних відпусток та відпусток без збереження заробітної плати, нових підстав розірвання трудового договору, особливості виплати заробітної плати та проведення остаточного розрахунку при звільненні, дотримання трудових прав мобілізованих працівників, а також шляхам комунікації з працівниками, котрі виїхали за межі міста та з країни.
На прикінці заходу учасники долучилися до обговорення хвилюючих питань, пов’язаних із законодавством про працю, на які отримали вичерпні відповіді та практичні поради можливих шляхів організації трудових відносин в межах правового поля.