На Одещині з працівниками закладу освіти говорили про недопущення мобінгу на робочому місці

17 травня 2024

Головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Держпраці Людмила Добровольська провела зустріч з працівниками Чорнянського опорного ліцею щодо недопущення мобінгу у колективі. Під час зустрічі фахівець розповіла присутнім що таке цькування на роботі, як його розпізнати та як уберегти себе і колег від подібного явища.

Мобінг характеризується образливим, жорстоким, злостивим або принизливим поводженням з працівником або групою працівників, яке може включати колективний пресинг на обрану ціль, а також ізоляцію особи від суспільних контактів та поширення неправдивої інформації.

Представник Держпраці зазначила, цей вид тиску на особу може мати серйозні наслідки для психічного та фізичного здоров’я постраждалих працівників, а також негативно впливати на робочий процес та клімат в колективі. Важливо вживати заходів для запобігання та виявлення мобінгу на робочому місці, а також надавати підтримку та захист постраждалим працівникам.


Окремо увагу присутніх зосереджено на відповідальності осіб, які вчиняють мобінг;
– за перше правопорушення – штраф на громадян від 850 до 1700 грн або 20-30 годин громадських робіт; на фізичних осіб-підприємців, посадових осіб – від 1700 до 3400 грн або 30-40 годин громадських робіт;
– за друге порушення протягом року або коли мобінг вчинено групою осіб – штраф на громадян від 1700-3400 грн або 30-50 годин громадських робіт; на фізичних осіб-підприємців, посадових осіб – від 3400-6800 грн або 40-60 годин громадських робіт.

Також фахівець роз’яснила присутнім чи має право працівник, щодо якого вчинявся мобінг, на компенсацію, нанесеної йому шкоди.