Про безпеку збирання та вивезення побутових відходів поінформували працівників комунального підприємства на Одещині

29 травня 2024

Головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Світлана Малярчук провела тренінг в КП Комунально-експлуатаційне підприємство «УСС» щодо безпеки праці під час збирання, вивезення та знешкодження твердих побутових відходів.


Представник Держпраці зазначила, що ці процеси слід виконувати без порушення технології робіт, відповідно до затвердженої технічної документації, норм і правил. Під час роботи з технологічним устаткуванням, машинами і механізмами необхідно дотримуватись вимог безпеки згідно з правилами та інструкціями заводів-виробників з їх експлуатації.


Все технологічне устаткування та ручний інструмент, що використовуються в роботі, повинні бути справними. Роботу слід починати з перевірки їх справності. У разі порушення нормальної роботи технологічного обладнання, машин і механізмів необхідно негайно припинити їх роботу, з’ясувати та усунути причину несправностей.


Впродовж виконання робіт ніяка терміновість не може бути підставою для порушення вимог безпеки і охорони праці. Відповідно до Закону України «Про охорону праці», працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров’я, або людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища.


Під час збирання, вивезення та знешкодження побутових відходів повинні виконуватись заходи відповідно до Законів України «Про охорону праці», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про пожежну безпеку».