Продовжуємо інформування молоді щодо безпечних та здорових умов праці

31 травня 2024
Для учнів Одеського торговельно-економічного коледжу проведено семінар з питань, пов’язаних із роз’ясненням трудового законодавства, дитячої праці та ризиків потрапляння в ситуацію торгівлі людьми.
 
Під час заходу фахівці Держпраці роз’яснили учням, що неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України.
 
Також звернули увагу на порядок оформлення та припинення трудових відносин, про випробування при прийнятті на роботу, яке не встановлюється при прийнятті на роботу: осіб, які не досягли вісімнадцяти років; молодих робітників після закінчення професійних навчально-виховних закладів; молодих спеціалістів після закінчення вищих закладів освіти.

Обов’язковою умовою прийняття на роботу неповнолітніх є те, що особи молодше вісімнадцяти років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду. Надалі такі працівники обов’язково повинні проходити медичний огляд – щороку до досягнення ними 21 року.

Основними гарантованими законодавством правами неповнолітніх осіб у трудових правовідносинах є:

– право на скорочену тривалість робочого часу;

– право на щорічну відпустку тривалістю 31 календарний день  у зручний час;

– право на виплату заробітної плати, як у дорослого працівника;

– право не бути залученим до нічних, надурочних робіт та робіт у вихідні дні, а також до важких, підземних, робіт із шкідливими або небезпечними умовами праці;

– обмеження щодо звільнення працівників молодше вісімнадцяти років з ініціативи роботодавця, тільки за згодою районної (міської) служби у справах дітей. При цьому звільнення з підстав, зазначених в пунктах 12 і 6 статті 40 КЗпП України, провадиться лише у виняткових випадках і з обов’язковим працевлаштуванням.