Слухачам Одещини розповіли як не допустити трудової експлуатації дитячої праці

13 червня 2024

Головний державний інспектор Південного міжрегіонального управлінням Державної служби з питань праці Олена Мялова, в ефірі радіо «Кілія-Контакт» розповіла про працю неповнолітніх та як захистися від трудової експлуатації.


Фахівець Держпраці нагадала, що дитяча праця є однією з найбільш поширених проблем у світі сьогодні. Мільйони дітей втрачають своє дитинство, беручи на себе важкі обов’язки, які не відповідають їхнім фізичним і психологічним можливостям. День боротьби з дитячою працею щорічно відзначається, щоб привернути увагу до цього серйозного соціального виклику.


Під час виступу в ефірі обговорено норми чинного законодавства які стосуються праці молоді та зосередила увагу, що в Україні, як правило, не допускається прийняття на роботу осіб молодше шістнадцяти років. Однак за виняткових обставин дозволяється приймати на роботу неповнолітніх осіб у віці 14 та 15 років. Так, прийом на роботу особи з 15 років можливий лише за згодою одного із батьків або особи, що його замінює.


Також Представник Міжрегіонального управління поінформувала, що відповідно до статті 3 Конвенції про заборону та негайні заходи щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці №182, примусова чи обов’язкова праця належить до однієї з найгірших форм дитячої праці.