Запобігання порушень законодавства в міграційній сфері: на Одещині проведено інформаціно-роз’яснювальну роботу

12 липня 2024


Фахівцями Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці здійснено заходи інформаційного характеру з метою недопущення та запобігання порушень законодавства в міграційній сфері, в частині застосування праці іноземців. Відвідані підприємства, що здійснюють діяльність у сферах виробництва електроенергії і виконання електромонтажних робіт та використовують у своїй діяльності працю іноземців.


Під час відвідувань роботодавцям роз’яснено норми діючого законодавства про зайнятість населення щодо порядку працевлаштування іноземців. Інспектори наголосили, що згідно з Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні і надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном» № 2623–IX від 15.09.2022 року удосконалено регулювання питань працевлаштування іноземців та осіб без громадянства в Україні, видачі та продовження дії дозволів на застосування їхньої праці.


З дати набрання чинності Закону (15 жовтня 2022) праця іноземців та осіб без громадянства може застосовуватися на різних посадах в одного або декількох (двох і більше) роботодавців за умови отримання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні (далі – дозвіл) кожним роботодавцем.Праця іноземців та осіб без громадянства може застосовуватися без дозволу на посадах за сумісництвом в одного роботодавця, якщо строк дії трудового договору на посаді за сумісництвом не перевищує строку дії дозволу за основним місцем роботи.


Окремо проведено роз’яснювальну роботу серед працівників підприємств з питання важливості декларування трудових відносин та офіційного працевлаштування та надано відповіді на всі питання, що турбували працівників