Засідання комісії з питань погашення заборгованості та легалізації виплати заробітної плати на Одещині

05 серпня 2024

Інспектор відділу з питань праці Антоніна Автутова взяла участь у засіданні комісії з питань погашення заборгованості та легалізації виплати заробітної плати, своєчасної сплати податків та інших обов’язкових платежів при Роздільнянській міській раді Одеської області.

Комісія продовжила свою роботу шляхом комісійного обстеження місць здійснення господарської діяльності суб’єктами на території ринків міста Роздільна. Під час відвідувань було з’ясовано, що окремі особи або впроваджують господарську діяльність без належної державної реєстрації, або використовують найману працю без належного оформлення.

У ході обстеження інспектор надав консультації та рекомендації з питань офіційного працевлаштування. Особливу увагу звернули на інформування про ризики, які можуть очікувати працівники та роботодавці у разі нехтування вимогами національного законодавства з цих питань. Людина, яка виконує певну роботу на умовах трудового договору, має трудові гарантії (своєчасна виплата заробітної плати, право на відпочинок, оплачувану відпустку, захист від незаконного звільнення тощо) та соціальні гарантії (сплата ЄСВ забезпечує страховий стаж, оплату лікарняних, допомогу на випадок безробіття, нещасного випадку на роботі чи професійного захворювання).

Недоброчесні працедавці ризикують бути притягнені до відповідальності: адміністративної, кримінальної та фінансової. Окремо було обговорено питання щодо ризиків потрапляння в ситуацію торгівлі людьми як глобального злочину.

Цей захід став важливим кроком у напрямку забезпечення дотримання трудового законодавства та захисту прав працівників. Інспектори праці Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці продовжують свою роботу з метою виявлення порушень та сприяння легалізації праці.