На Одещині проведено інформаційний захід з метою уникнення травмування на підприємсві

12 вересня 2024

Інспектор відділу з питань безпеки праці провела технічну консультацію на робочих місцях у ТОВ «ЖИТЛО СЕРВІС». На заході присутнім повідомлено, що чинне законодавство з охорони праці має на меті захист працівників від травм та інших ризиків, пов’язаних з їх роботою. Але не завжди випадки травматизму на підприємствах є відкритими і дуже часто працівники замовчують травми, щоб уникнути проблем з керівництвом або колегами. Такі події можуть стати серйозною загрозою для здоров’я та життя працівників, а також прешкоджають ефективності підприємства в цілому.

Посадовець нагадала, що згідно вимог статті 22 Закону України «Про охорону праці», роботодавець повинен організовувати розслідування та вести облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій відповідно до вимог чинного законодавства. Слід зазначити, що приховуючи настання нещасного випадку та не проводячи розслідування нещасного випадку роботодавець порушує конституційне право працівників на належні, безпечні і здорові умови праці.

Фахівець наголосила, що відповідно до статті 44 Закону України «Про охорону праці» за порушення законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці винні особи притягаються до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної, кримінальної відповідальності згідно із законом. Крім того, потерпілий погоджуючись на приховання нещасного випадку не лише стає співучасником злочину, а ще і лишає себе законного відшкодування шкоди з боку держави отриманої внаслідок настання нещасного випадку, який є страховим випадком.