Гігієна праці в деталях: аспекти організації та проведення медичних оглядів

16 вересня 2024

Сьогодні у рубриці #гігієна_праці_в_деталях разом з головним державним інспектором інспектором відділу гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці управління інспекційної діяльності в Миколаївській області Південного міжрегіонального управління Держпраці – Марією АЛІЄВОЮ розглядаємо аспекти організації та проведення медичних оглядів. Одним з основних напрямків профілактики професійних захворювань та запобігання настанню нещасних випадків на підприємстві є організація та проведення попередніх (при прийнятті на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) обов’язкових медичних оглядів працівників.


Для організації медогляду відповідно до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ України від 21.05.2007 № 246 (далі – Порядок), до 1 грудня роботодавці повинні надавати до територіального Міжрегіонального управління Держпраці заяву щодо визначення категорій працівників, які підлягають обов’язковому медичному огляду, яка оформлюється Актом визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду в наступному році.
До заяви додаються наступні матеріали :
– витяг зі штатного розкладу підприємства чи установи;
– відомості про загальну кількість працюючих станом на дату надання заяви, у т. ч. жінок та осіб до 21 року.
– перелік працівників, які виконують небезпечні роботи, що перелічені в додатку 5 до Порядку (роботи на висоті, електротехнічний персонал, обслуговування ємностей під тиском, робота на механічному обладнанні та ін.).


– результати лабораторно – інструментальних досліджень умов праці на робочих місцях з дослідженнями шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу.
Дослідження виробничих факторів мають бути проведені лабораторією, атестованою на право проведення таких робіт. Інформація про зазначені лабораторії розміщена на офіційному веб-сайті Державної служби України з питань праці за посиланням:https://docs.google.com/spreadsheets/d/1XpwNw7QhaxUYbdu4EJM3m4mifanYraQaMi4zJMseuJ8/edit#gid=0


На підставі складеного Акта визначення категорій працівників, які підлягають обов’язковому медичному огляду, роботодавець складає протягом місяця у 4 примірниках поіменні списки працівників за формою, зазначеною у додатку 2 до Порядку та узгоджує з територіальним Міжрегіональним управлінням Держпраці.
Далі працівники підлягають медичному огляду в закладі охорони здоров’я, в якому створена комісія, до складу якої входять лікарі, що пройшли підготовку з професійної патології.


Під час прийняття на роботу в разі переведення на іншу важку роботу, роботу із шкідливими чи небезпечними умовами праці роботодавець повинен видати направлення на обов’язковий попередній медичний огляд працівника за формою, зазначеною у додатку 3 до Порядку.


Роботодавець за рахунок власних коштів забезпечує організацію проведення медичних оглядів, витрати на поглиблене медичне обстеження працівника, у якого виявлені підозри на професійні та виробничо зумовлені захворювання та їх медичну реабілітацію, диспансеризацію працівників груп ризику розвитку професійних захворювань. Роботодавець також відповідає за своєчасну та організовану явку працівників на медичні огляди і обстеження та повинен відсторонити від роботи працівників, які не пройшли в установлений термін медичні огляди. Він має право в установленому законодавством порядку притягнути працівника, який ухиляється від проходження обов’язкового медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності, та відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати.


Під час проходження медичного огляду працівник пред’являє лікарняній комісії документ, що посвідчує його особу, та Медичну карту амбулаторного хворого, при попередньому медогляді – направлення, видане роботодавцем за встановленою формою.


Також можуть бути надані для врахування комісії результати лабораторних функціональних та інших досліджень, які проводились під час перебування працівника в стаціонарі або в період звернення працівника за медичною допомогою, але не більше ніж за 3 місяці до проведення медогляду.


Результати медичного огляду працівників і висновок комісії про стан здоров’я заносяться до Картки працівника, який підлягає попередньому (періодичним) медичному огляду за формою, зазначеною у додатку 7 Порядку, на підставі якої Комісією видається працівнику медична довідка за формою, зазначеною у додатку 8 Порядку.


За результатами періодичних медичних оглядів комісія оформляє Заключний акт за результатами періодичного медичного огляду працівників за формою, зазначеною у додатку 9 Порядку, має бути підписаний головою комісії, роботодавцем, представником профспілки чи уповноваженою особою , а також фахівцем з гігієни праці.


Заключний акт складається у 6 примірниках (для закладу охорони здоров’я, що проводив медогляд, роботодавця, представника профспілкової організації або вповноваженій працівниками особи, профпатолога, органів Держпраці та Пенсійного фонду).
За результатами Заключного акту роботодавець повинен не допускати до роботи працівників, яким за медичним висновком така робота протипоказана за станом здоров’я, а також забезпечити проведення відповідних оздоровчих заходів Заключного акта у повному обсязі та усунути причини, що призводять до професійних захворювань .
Якщо працівник звертається із заявою до роботодавця щодо можливого зв’язку погіршення стану його здоров’я з умовами праці або на думку роботодавця стан здоров’я працівника не дає змоги йому виконувати свої трудові обов’язки, роботодавець забезпечує за свій рахунок позачерговий медичний огляд такого працівника.


Тож неодмінне дотримання вимог Порядку всіма ланками учасників організації та проведення медичного огляду працівників, зайнятих на роботах із шкідливими та небезпечними умовами праці, допоможе зберегти здоров’я та потенціал працівників, запобігти розвитку професійних захворювань та ризиків настання нещасних випадків, розробити та впровадити заходи, направлення на поліпшення умов праці та недопущення погіршення здоров’я на роботі!