На Миколаївщині проведено превентивний захід з питань з питань належного оформлення трудових відносин

16 вересня 2024

У межах всеукраїнської інфокампанії «Виходь на світло!» фахівці Південного міжрегіонального управління Держпраці прийняли участь у спільних заходах щодо легалізації заробітної плати та зайнятості населення.

Інформаційно-роз’яснювальною роботою охоплено фізичних осіб-підприємців сфери торгівлі. На заходах присутніх поінформовано про трудові відносини під час воєнного стану та зміни у законодавстві про працю, наголошено на перевагах офіційної зайнятості та як не стати жертвою торгівлі людьми, роз’яснено вимоги трудового законодавства щодо недопущення дискримінації та мобінгу. Особливу увагу приділено питанням впровадження програм психосоціальної підтримки працівників на робочому місці.

Посадовцями управління наголошено, що тільки після офіційного укладання трудового договору, працівник користується такими правами, як право на гарантований розмір заробітної плати, право на відпустку, у тому числі, у зв’язку з вагітністю та пологами, право на оплату лікарняного, право на зарахування виробничого стажу та іншими видами соціального забезпечення.

Окремо повідомлено про можливість оперативно отримувати консультації Держпраці з найактуальніших питань в рамках дії сервісу «Інтерактивний інспектор». Надано практичні поради стосовно ведення трудових книжок, обліку робочого часу, надання щорічних основних та додаткових відпусток, своєчасного і в повному обсязі розрахунку з працівниками при звільненні тощо.
Детальніше на інформаційному порталі: https://www.pratsia.in.ua