Попередження випадків прихованого травматизму: на Одещині проведено технічну консультацію

17 вересня 2024

Інспектор Південного міжрегіонального управління Держпраці провів технічну консультації з працівниками виробничої установи щодо попередження випадків прихованого травматизму.


Посадовець пояснив, що прихованим нещасним випадком на виробництві вважається той, про який роботодавець, потерпілий або працівник, який його виявив, не повідомив у встановлений строк відповідним органам та установам, або нещасний випадок, розслідування якого не проведено.


Якщо нещасний випадок приховується, не проводиться розслідування, у такому випадку створюється загроза його повторення. Таким чином роботодавець наражає своїх працівників на небезпеку на робочому місті, чим порушує їх конституційне право на належні, безпечні і здорові умови праці. Погоджуючись на приховування нещасного випадку, потерпілий не лише стає співучасником злочину, але ще і лишає себе можливості отримання оплати витрат на проведення професійної реабілітації, оплати соціальних послуг, а також страхових виплат.


Інспектор проконсультував працівників з питань запобігання нещасним випадкам на виробництві, керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 337 «Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві та попередження випадків прихованого травматизму» та порекомендував дотримуватись вимог законодавства з охорони праці задля мінімізації випадків травматизму.