Вимоги безпеки під час експлуатації вантажопідіймальних кранів та машин: на Одещині проведено інформаційне відвідування

17 жовтня 2024

Інспектором Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці на підприємстві металургійної галузі проведено технічну консультацію на робочих місцях.

Під час цього превентивного заходу працівникам підприємства нагадано основні вимоги безпеки під час експлуатації вантажопідіймальних кранів та машин.

На заході фахівець розповів, що суб’єкти господарювання, які експлуатують вантажопідіймальні крани, підіймальні пристрої і відповідне обладнання, забезпечують його утримання в справному стані та безпечну експлуатацію шляхом організації нагляду, а саме:
– призначають працівника, який здійснює нагляд за утриманням та безпечною експлуатацією обладнання;
– прзначають працівника відповідального за утримання вантажопідіймального обладнання у справному стані;
– призначають працівника відповідального за безпечне проведення робіт вантажопідіймальними кранами.

Керування вантажопідіймальним краном має виконувати машиніст крана (кранівник), мобільним підйомником – машиніст автовишки та автогідропідіймача, будівельним підйомником – машиніст підіймача будівельний, електричною лебідкою – машиніст електролебідки, які пройшли професійну підготовку, та перевірку знань.

Підвішування вантажу на гак вантажопідіймального крана, машини чи мобільного підйомника, повинні виконувати стропальники, які пройшли професійну підготовку, та перевірку знань.

До роботи не допускаються вантажопідіймальні крани та обладнання, що не пройшли технічний огляд чи експертне обстеження та не мають позитивних висновків експертизи.