Про розробку інструкцій з охорони праці нагадали працівникам Одеського консервного заводу
16 січня 2025Нещодавно головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Валерій Стеценко провів превентивний захід для працівників ПРАТ ВО «Одеський консервний завод».
Детально посадовець нагадав основні вимоги Положення про розробку інструкцій з охорони праці.
Так, кожен суб’єкт господарювання забезпечує функціонування системи управління охороною праці, а саме: розробляє і затверджує положення, інструкції, інші акти з охорони праці, що діють у межах підприємства, та встановлюють правила виконання робіт і поведінки працівників на території підприємства, у виробничих приміщеннях та на робочих місцях.
Інструкція містить обов’язкові для дотримання працівниками вимог з охорони праці при виконанні ними робіт певного виду або за певною професією.
Інструкції розробляються на основі нормативно-правових актів з охорони праці, технологічної документації підприємства з урахуванням конкретних умов виробництва та вимог безпеки, викладених в експлуатаційній та ремонтній документації підприємств-виготовлювачів устаткування, що використовується на цьому підприємстві.
Затверджуються інструкції роботодавцем і є обов’язковими для дотримання працівниками.
Інструкції розробляються відповідно до переліку інструкцій, який складається службою охорони праці підприємства за участю керівників підрозділів, головних спеціалістів. Загальне керівництво розробленням (переглядом) інструкцій покладається на роботодавця.
Перегляд інструкцій проводиться не рідше ніж один раз на 5 років, а для робіт з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, не рідше ніж один раз на 3 роки.
Крім того, обговорили вимоги основних законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці, а саме Закону України «Про охорону праці», Типового положення про порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці, Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві та ін.