Як запобігти пожежі на кухні кафе та ресторану: це обговорили з працівниками закладу громадського харчування на Одещині

16 січня 2025

Чи можна максимально убезпечити приміщення кухні кафе чи ресторану від небезпеки вогню, яких правил слід дотримуватись, щоб уникнути пожежі і загрози насамперед життю працівників — про це говорили фахівці Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці під час технічної консультації на робочому місці у закладі громадського харчування ТОВ «Ельмар».
Головний державний інспектор Ілля Соболенко зазначив, що пожежі на підприємствах громадського харчування можуть виникнути як через порушення заходів пожежної безпеки при проектуванні та будівництві виробничої будівлі, так і через недотримання протипожежного режиму, а саме:
— недотримання режимів ведення технологічного процесу при тепловій обробці продуктів;

— пошкодження виробничих ємностей, апаратури і трубопроводів;
— відсутність постійного нагляду за справністю тепло- і газовикористовуючого устаткування;

— несвоєчасне проведення ремонту виробничого обладнання.
Кухня є одним з центральних приміщень у ресторані, де готують їжу на професійному обладнанні. Як показує практика, однією з найбільш розповсюджених причин виникнення пожеж на кухні є займання горючої пило-жирової суміші, яка накопичується в вентиляційних каналах, витяжних системах і системах димовидалення, якими оснащують приміщення.
Посадовець наголосив: обладнати кухню всім необхідним означає не тільки встановити професійні печі для приготування їжі та холодильне обладнання для її зберігання, але й прокласти всі необхідні комунікації, створивши такі умови роботи, які б відповідали усім вимогам пожежної та електробезпеки.