ОБЕРЕЖНО! БОТУЛІЗМ!

05 липня 2017

Згідно зі статистикою Міністерства охорони здоров’я  України, за останні три місяці  2017 року 62 українці захворіли на ботулізм, 9 людей померло. Для порівняння, за весь минулий рік 115 осіб, у тому числі 10 дітей, потрапили до лікарні з отруєннями, викликаними збудниками ботулізму, померло 12 хворих.

Ботулізм- гостре інфекційне захворювання, що характеризується тяжким перебігом з ураженням центральної та вегетативної нервової системи і високою летальністю. Збудником даного захворювання є токсична бактерія (Clostridium botulinum) – анаероб, що виробляє дуже сильний екзотоксин, який і обумовлює  клінічні прояви хвороби.

Збудник ботулізму широко розповсюджен у природі у вигляді спорової та вегетативної форм. Місцем його постійного перебування є грунт, звідти він потрапляє у воду, на фрукти, овочі, ягоди, а далі в кишківник людини. Практично всі харчові продукти, забруднені грунтом або  вмістом кишківника тварин, птахів і риб можуть мати спори або вегетативні форми збудника ботулізму. Але захворювання, як правило, розвивається при вживанні людиною тільки тих харчових продуктів, в яких при анаеробних умовах (відсутність кисню) утворився екзотоксин. Частіше всього це копчене, в’ялене м’ясо і риба, а також м’ясні, рибні, овочеві консерви домашнього виготовлення.

Вживаючи продукти, не можливо визначити наявність в них ботулотоксину, оскільки він не змінює їх зовнішнього вигляду та смакових якостей.

Напам’ятаємо про симптоми даного захворювання.

Інкубаційний (скритий) період складає від декількох годин до 2-5 діб, але частіше до однієї доби.  Хвороба починається з кишкових розладів (нудота, блювання, болі у животі, рідке випорожнення до 3-5 разів на день. Проте, ці симптоми швидко минають і з’являється характерна для ботулізму неврологічна симптоматика: двоїння, «туман» або «сітка» перед очима; порушення ковтання, зміна голосу (осиплість), хиткість ходи, м’язова слабкість у верхніх та нижніх кінцівках.

При перших вказаних симптомах потрібно негайно звернутися до лікаря або викликати швидку допомогу. До  приїзду  швидкої  перш за все хворому необхідно промити  шлунок та  кишківник   5%  содовим розчином з метою видалення частини токсину, що  не всмокталася.

В зв’язку з важким перебігом та високою летальністю лікування проводиться тільки в умовах стаціонару. Єдиним методом лікування  даного захворювання є введення  специфічної протиботулінічної сиворотки.  Прогноз для життя залежить від термінів звернення  до лікаря та введення специфічної сиворотки.

Для профілактики захворювання ботулізмом необхідно додержуватися технології приготування м’ясної, рибної продукції і різноманітних видів консервів в домашніх умовах. Перед консервуванням овочі, фрукти, гриби повинні бути добре відмиті від частинок грунту. Перед вживанням банки з консервами потрібно оглядати – при розвитку в них збудника ботулізму спостерігається вздуття кришки та дна банки (бомбаж). Рибу після улову необхідно швидко випатрати, промити проточною водою і зберігати в прохолодних умовах.

Не слід купляти продукцію домашнього виготовлення  «з рук» що на стихійних ринках  реалізуються приватними особами. Така продукція становить небезпеку для здоров’я людини, а при такому захворюванні – і для життя.

Статтю підготовлено фахівцями відділу з питань гігієни праці

управління Держпраці у Миколаївській області