Формування взаємовідносин між роботодавцем та працівником у відповідності з вимогами законодавства про працю – головна мета як контролюючого органу, так і органу, який сприяє працевлаштуванню фізичних осіб

19 липня 2017

Додержання вимог законодавства про працю роботодавцями є одним із завдань управління Держпраці у Миколаївській області. Популяризацію цього ж напрямку роботи управління здійснює в тому числі і шляхом проведення спільних заходів роз’яснювального характеру з районним центрами зайнятості Миколаївської області. Завдяки останнім інформаційні та дискусійні зустрічі провадяться управлінням з більш широким колом осіб, до якого входять як безробітні, так і роботодавців різних форм власності.

Впродовж минулого тижня такі дискусійні зустрічі відбулись у Корабельному, Заводському районних центрах зайнятості м. Миколаєва, та відповідних центрах зайнятості Вітовського, Доманівського, Кривоозерського, Арбузинського, Вознесенського, Миколаївського районів області.  Участь у заходах прийняло близько 100 осіб.

Під час таких дискусій підіймались найнагальніші проблеми громадян в частині реалізації ним своїх трудових прав, зокрема, оформлення трудових відносин з працівником, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці.

Питання перше і найголовніше: укладання трудових договорів з найманими працівниками

Працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою. При цьому забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, пряме або непряме обмеження прав чи встановлення прямих або непрямих переваг при укладенні, зміні та припиненні трудового договору.

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу.

Питання друге і найактуальніше для працівника: дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці.

Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства, установи, організації і максимальним розміром не обмежується. Розмір оплати праці за повністю виконану місячну норму не може бути нижче встановленого державою мінімального розміру.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці і дорівнює в 2017 році 3200 грн.

Питання третє, не менш важливе за попередні: дотримання прав неповнолітніх при їх працевлаштуванні

Неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх. Для таких працівників норми виробітку встановлюються виходячи з норм виробітку для дорослих робітників пропорціонально скороченому робочому часу для осіб, праця оплачується за відрядними розцінками, встановленими для дорослих працівників, з доплатою за тарифною ставкою за час, на який тривалість їх щоденної роботи скорочується порівняно з тривалістю щоденної роботи дорослих працівників, щорічні відпустки  надаються у зручний для них час.

Необхідно враховувати, що усі особи молодше вісімнадцяти років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов’язковому медичному оглядові.

Для відома: дискусійні зустрічі відбуваються у рамках інформаційно-роз’яснювальної кампанії Управління в основі якої лежить боротьба за легалізація трудових відносин, формування офіційних доходів працівників, встановлення належних умов праці та захист трудових прав працівників з одного боку та спонукання роботодавців до здійснення своєї діяльності відповідно до вимог трудового законодавства.