Гарантії працівникам, які виконують військовий обов’язок

10 серпня 2017

Триває спільна інформаційно-роз’яснювальна робота управління Держпраці у Миколаївській області та центрів зайнятості Миколаївської області.

09 та 10 серпня 2017 року інспектори праці управління Держпраці у Миколаївській області взяли участь у семінарах відповідно Інгульського та Корабельного районних центрів зайнятості для безробітних, у тому числі демобілізованих учасників АТО.

Темою виступів інспекторів праці були актуальні питання додержання законодавства про працю щодо працівників, прийнятих на військову службу.

Присутнім було повідомлено, про гарантії та пільги працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу» і «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», визначені у статті 119 Кодексу законів про працю України.

07.01.2017 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби», яким внесені суттєві зміни до статті 119 Кодексу законів про працю України та Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову.

Отже, в разі закінчення одного та укладання другого контракту роботодавець продовжує зберігати за працівником місце роботи, посаду і виплачувати середній заробіток.

Під час семінару фахівці управління Держпраці у Миколаївській області зосередили увагу на відповідальності за порушення вимог законодавства про працю щодо працівників, прийнятих на військову службу. Так юридичні особи, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», – у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

За порушення законодавства про працю винні особи притягаються до адміністративної відповідальності за частиною першою статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Так, порушення встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю, від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.