Загальні засади та особливості охорони життя і здоров’я працівників сільськогосподарських підприємств

29 серпня 2017

Хоча літо стрімко котиться до свого завершення, робота на сільськогосподарських підприємствах, які виконують роботи з вирощування, збирання, оброблення продукції рослинництва тощо, продовжуються. Попереду підприємців очікують осінні турботи зі збору врожаю, а після завершення збору, з дбайливої та належної підготовки землі до оновлення.

Сьогодні підприємці під час проведення зазначених робіт використовують машини, зокрема трактори, самохідні  шасі тощо. Зрозуміло, що задля дотримання безпеки праці усі задіяні машини повинні бути у належному технічному стані. Безпосередньо, для  дотримання безпеки праці під час застосування тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів технічний стан зазначених машин  повинен відповідати вимогам наказу Міністерства аграрної політики України від 06.05.2009 N 316.

Крім того, керівники сільськогосподарських виробництв у залежності від підприємницької діяльності повинні враховувати вимоги щодо безпеки до виробничого обладнання та організації робочих місць.

Так, обладнання, при експлуатації якого можливе виділення шкідливих речовин у повітря робочої зони, повинно бути обладнане укриттям з місцевим відсмоктуванням. При цьому, пуск місцевого відсмоктування повинен бути зблокований з пуском технологічного обладнання.

Струмопідвідні проводи до електрифікованих машин і установок у виробничих приміщеннях повинні бути ізольовані і захищені від механічного пошкодження.

Трубопроводи, запірна арматура, насоси і вмістища, розміщені у теплицях, які використовують під час застосування гербіцидів і агрохімікатів, повинні бути герметично закритими.

Труби системи поливання повинні бути пересувними. Розміщення зрошувачів у системі поливання повинно бути таким, щоб не спричиняти травмування працівників та не ускладнювати роботу транспортних засобів і механізмів.

Гальма засобів малої механізації (підвісних транспортних ліній, стрічкових транспортерів, електричних талів, візків, що переміщаються надґрунтовими регістрами тощо), які застосовують під час збирання урожаю і транспортування його у складські приміщення, повинні бути справними.

Температура робочих поверхонь обладнання повинна відповідати ДСТУ EN 563-2001 «Безпечність машин. Температури поверхонь, доступних для дотику. Ергономічні дані для встановлення граничних значень температури гарячих поверхонь».