Відповідаємо на звернення громадян: яким чином здійснюється розрахунок розмірів заробітної плати за час перебування у відпустці та матеріальної допомоги на оздоровлення?

31 серпня 2017

Управління Держпраці у Миколаївської області  надає роз’яснення на звернення заявниці, яка працює у закладі освіти міста Первомайськ.

Заявниця цікавиться: яким чином здійснюється розрахунок розмірів заробітної плати за час перебування у відпустці та матеріальної допомоги на оздоровлення?

Згідно з п.п. б п. 4 постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002  1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» керівникам місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, при яких створені централізовані бухгалтерії, керівникам бюджетних установ, закладів та організацій в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків надано право надавати працівникам матеріальну допомогу, в тому числі на оздоровлення, в сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік.

Оплата часу відпустки проводиться згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 № 100 «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати», чинність якої поширюється на підприємств, установ і організацій усіх форм власності.

Так, п. 2 розділу ІІ Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 № 100, обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв’язку з навчанням, творчої відпустки, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або для виплати компенсації за невикористані відпустки провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки.

Працівникові, який пропрацював на підприємстві, в установі, організації менше року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку.