Фахівці управління Держпраці у Миколаївській області визначили категорії працівників Державного підприємства «Вознесенське лісове господарство», яким необхідно пройти обов’язковий періодичний медичний огляд

25 жовтня 2017

Працівники певних категорій потребують окремої уваги роботодавця щодо їх  стану здоров’я. Це обумовлено можливістю  виникнення у них гострих чи хронічних професійних захворювань. Саме задля запобігання професійно обумовлених захворювань серед працівників до управління Держпраці у Миколаївській області звернулось керівництво Державного підприємства «Вознесенське лісове господарство».

Спеціалістами управління Держпраці у Миколаївській області за участю представника підприємства проаналізовано дію  шкідливих  та  небезпечних  факторів виробничого  середовища  і  трудового  процесу  на  стан  здоров’я працівників Державного підприємства «Вознесенське лісове господарство». За даними аналізу було визначено категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичному) медичному огляду в 2017 році.

У лісовій галузі задіяна чимала кількість фахівців, проте найбільш поширеними професіями в ній є лісник, майстер лісу, єгер. До основних несприятливих факторів виробничого середовища та трудового процесу яких можна віднести:

  • роботу на відкритому повітрі при зниженій або підвищеній температурі повітря;
  • фізичне навантаження та вимушені нахили тулуба при роботах по валу та первинній обробці лісу;
  • шум при використанні механічного обладнання.

Зазначимо, що працівника який ухиляється від проходження обов’язкового медичного огляду, роботодавець має право в установленому законом порядку притягнути до дисциплінарної відповідальності, а також зобов’язаний відсторонити від роботи без збереження заробітної плати на підставі статті 17 Закону України «Про охорону праці» та статті 46 Кодексу законів про працю України.