Заходи щодо попередження профзахворювань викликаних багаточасовим сидінням у одноманітній позі

08 листопада 2017

Технічний прогрес сприяє не лише підвищенню комфорту життя, але також відбивається на способі життя людини : працівники багатьох професій вимушені півдня просиджувати перед блакитним екраном. Подібна робота примушує людину мало рухатися, багато сидіти і живитися усухом’ятку. Малорухомий, сидячий спосіб життя багатий негативними наслідками для нашого здоров’я.

Ця проблема не нова. Вирішення її наче лежить на поверхні. Між тим,  приймаючи  той факт, що розв’язанням її займаються на міжнародному рівні, зокрема Міжнародна організація праці, варто самостійно подбати про себе, а саме: запобігти можливих проблем зі здоров’ям чи посприяти їх подоланню.

Як впливає на здоров’я сидячий спосіб життя?

У сучасній медицині навіть схильні виділяти хвороби, характерні для багатогодинного просиджування на одному місці. Передусім це захворювання опорно-рухового апарату : сколіоз, остеохондроз, викривлення хребта. Якщо у вас з’явилося ниюче відчуття в спині, болі в руках і ногах, а також дискомфорт в хребті під час рухів, то пора зайнятися собою. Відсутність достатніх для організму фізичних навантажень може стати причиною переломів, вивихів і розтягувань. З організму вимивається кальцій, м’язи зменшуються в об’ємі, зв’язки слабшають. Крім того хворобою сидячого способу життя вважається незадовільна робота суглобів – раніше така проблема була характерна лише для літніх людей, а тепер з нею стикаються набагато частіше і у більше ранньому віці.

Малорухомий сидячий спосіб життя обіцяє також хвороби серцево-судинної системи. Відвикле від навантажень серце втрачає витривалість, навіть маленька пробіжка: стає серйозним випробуванням, серце скорочується виникає тахікардія, а та, у свою чергу, може розвинутися в аритмію. Офісним співробітникам доводиться частіше стикатися з різкою зміною артеріального тиску, що, у свою чергу, може привести до інсульту. Проблеми з кровообігом можуть стати причиною варикозного розширення вен, утворення тромбів, що украй небезпечно для усього організму Із-за поганого кровообігу в малому тазу може застоюватися венозна кров, що може стати причиною виникнення геморою.

Загрозі піддається і дихальна система. Тут спостерігаються часті бронхіти і різні хвороби легенів. Головними причинами є активне і пасивне паління, а так само нестача свіжого повітря. Травна система, також, підпадає під ураження . Може розвиватися гастрит, виразкова хвороба, перитоніт.

Дуже небезпечними для здоров’я є проблеми центральної нервової системи. Тут найбільш частими є синдроми хронічної втоми і емоційного вигорання. Для яких характерна байдужість, виснаження, дратівливість, часте відчуття тривоги, нестачі часу, неможливість розслабитися.

Кожен з нас знає, що за власне здоров’я відповідаємо лише ми самі. Яким би не був складний графік роботи та після робоча втома необхідно находити час на «власний порятунок».

Складові подолання проблем викликаних багаточасовою роботою у сидячому стані

Наскільки сидячий спосіб життя шкодить здоров’ю, очевидно, залежить не тільки від того, скільки всього годин в день людина проводить за цим заняттям. Ймовірно, важливу роль, крім цього, відіграє те, чи встає людина в перервах і чи рухається.

Приклад: Розглянемо зв’язок між тривалістю окремих проміжків часу, проведених в сидячому положенні, і вмістом цукру в крові. Так, чим довше ви сидите, не встаючи і не пересуваючись в перервах, тим гірше реагує організм на гормон інсулін і тим «солодше» стає Ваша кров після надходження підвищеного кількості глюкози. Тож, накопичена за день загальна тривалість сидіння також тісно пов’язана з метаболізмом цукру. Таким чином, обмін речовин змінюється і постає загроза  до розвитку діабету.

Недаремно народна мудрість говорить рух-це життя.

Вставайте з насидженого робочого крісла кожні годину –  півтори, робіть вправи чи танцюйте прямо на робочому місця. У транспорті краще не сидіти, а стояти, а ще правильніше – проходити хоч би частину шляху пішки. Відмовитися від ліфтів і ходити пішки по сходах. Повернувшись додому з роботи, не займати затишне містечко на улюбленому дивані, а пройтися по найближчому парку.

Разом з тим, напротиставу малорухомому ритму робочого  дня, для встановлення балансу, необхідно максимально активно проводити дозвілля.

Спорт у будь-яких своїх проявах  – один з кращих порадників у цьому. Адже регулярне зайняття спортом допомагає і тілу, і душі. За допомогою вправ можна позбавитися від млявості в усьому тілі. І жінки, і чоловіки завдяки спорту почувають себе привабливішими. А поліпшення зовнішнього вигляду для людини – цей завжди відмінний настрій, бажання спілкуватися, досягати нових вершин. Це свідчить, що від депресії фізичні навантаження позбавляють практично назавжди. Спорт не лише підтримує тіло у красивій формі, а й допоможе зняти стрес.

УВАГА! Не всі види спорту однакові. Захопившись непідходящим видом спорту,  ви можете собі тільки нашкодити. Перед початком тренувань завітайте до спортивного лікаря. Спортивні лікарі виступають за те, щоб прописувати фізичну активність, як ліки. Ці фахівці допоможуть Вам підібрати найліпші для Вашого поточного стану вид спорту, інтенсивність навантажень, режим харчування.

Проте це тільки початок, наступне, що необхідно вирішити для себе скільки Ви готові витратити коштів та часу (з урахуванням дороги). А ось тепер, гайда шукати тренера, гуру, інструктора, наставника –  хто як називає цю людину. Приємне спілкування у час дозвілля знаходиться не на останньому місці. Тому ця людина повинна викликати у Вас повагу, бути прикладом, мотивувати до досягнень. Не лінуйтесь, зробіть так званий «кастинг», перед тим як купувати абонемент. До речі, абонемент не тільки економить кошти, а й спонукає до регулярного відвідування занять.

Успіху Вам  у досягненні гарного самопочуття.