Знаки безпеки і захисту здоров’я: мета та вимоги до їх застосування

31 жовтня 2017

Знаки безпеки і захисту здоров’я: мета та вимоги до їх застосування

У разі якщо суб’єкт господарювання не має можливості усунути або обмежити небезпеку шляхом застосування засобів колективного захисту або вжиття заходів до організації праці, запровадження безпечних технологічних процесів і методів роботи, він повинен забезпечити встановлення в місцях наявної або можливої небезпеки для здоров’я працівників знаків безпеки і/або захисту здоров’я працівників.

Знаки безпеки і захисту здоров’я працівників встановлюються для позначення заборони щодо вчинення небезпечних дій або дій, що можуть спричинити небезпеку, або дання вказівки щодо здійснення заходів безпеки і/або захисту здоров’я, або попередження про наявність ризику чи небезпеки, або зобов’язання до виконання певних дій для забезпечення безпеки і/або захисту здоров’я працівників на робочому місці.

Разом з цим, зазначені знаки не замінюють собою основних заходів з безпеки праці та засобів захисту працівників, а є доповненнями до них.

Під час розташування знаків слід встановлювати кут зору людини з відповідного положення, а також можливості виникнення перешкод для видимих знаків на легкодоступному, достатньо освітленому місці або поблизу входу в зону небезпеки, або у безпосередній близькості до джерела небезпеки чи об’єкта, який позначається знаком безпеки.

Служба охорони праці разом з керівниками виробничих цехів, дільниць тощо визначають необхідну кількість та місце розташування знаків та маркування безпеки.

Керівники виробничих цехів, дільниць тощо повинні:

  • слідкувати за наявністю на визначених місцях знаків та маркування безпеки;
  • слідкувати за станом знаків безпеки та своєчасну їх заміну в разі пошкодження;
  • слідкувати за станом маркування безпеки та проводити роботи щодо своєчасного оновлення.

Під час застосування зазначених знаків необхідно користуватися вимогами Технічного регламенту знаків безпеки і захисту здоров’я працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2009 р. N 1262, а також ДСТУ ІБО 3864-1:2005 “Графічні символи. Кольори та знаки безпеки. Частина 1. Принципи проектування знаків безпеки для робочих місць та місць громадського призначення”. Щодо оформлення знаків пожежної безпеки, то воно повинне відповідати ДСТУ ШО 6309:2007 “Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір”.